Örnek çalışmalar

Akıllı bina: GEZE'nin akıllı geliştirme merkezi

Akıllı geliştirme merkezinin dört katlı teraslı binası, test ve doğrulama odaları, ofisler, toplantı alanları ve 2.000 m2'den fazla bir toplam alanda yaratıcı alanlara yönelik boş alan sağlamaktadır. Böylelikle GEZE, hizmet portföyünü akıllı binalarda bulunan kapılar ve pencerelere yönelik olarak yenilikçi, tüm iş kolları arasında ağ oluşturma çözümleriyle genişletmek için mükemmel koşulları oluşturmuştur.

Geleceğin güçlükleriyle baş etmek için akıllı binalar

Akıllı geliştirme merkezinin giriş alanı. Fotoğraf: GEZE GmbH

Akıllı geliştirme merkezinin giriş alanı. © GEZE GmbH

Ürün deneyleri ve doğrulamaları, 1.200 m2'yi kaplayan teknoloji harikası ekipmanlar kullanılarak gerçekleştirilir. Modüler test tezgahları, en son robot teknolojisi ile donatılmıştır. Üstün kaliteli teknik konseptler ve ürünler artık daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştiriliyor. Yeni sistem testi tesisleri, kapı sistemlerinin tamamını farklı iklim koşulları altındaki fonksiyonellikleri ve kullanıcı dostu olmaları açısından test etmektedir. Bütün ürün gamının çevre açısından test edilmesi, yüksek performanslı iklim odasında mümkün hale geliyor. Elektronik ve ölçüm laboratuvarlarındaki test kapasitesi önemli ölçüde artırıldı.

Küresel kentleşmenin artması, giderek daha kısıtlı hale gelen toprak kaynaklarında her geçen gün daha fazla insan için daha iyi yaşam kalitesi oluşturulması gerektiği anlamına gelmektedir. Konut ve çalışma alanı kullanılabilirliği yalnızca büyük şehirlerde önemli bir güçlük. Demografik gelişim, erişim çözümleri gerektiriyor ve Evrensel Tasarım giderek daha da standart hale gelmektedir. Çevresel sorumluluk ve sınırlı doğal kaynaklar sürdürülebilir ve enerji verimli binalar gerektirmekte. Tüm bu etkenler ve dijitalleşme, emniyet, kullanıcılar ve sakinler için konfor ve binaların kullanımı açısından yeni talepler oluşturuyor. Bu talepler, yalnızca akıllı binalar ile karşılanabilmektedir.

Akıllı binalar hakkında daha fazla bilgi

"Akıllı Bina"da komple bina teknolojisinin kontrolü

Etkileşimlerini optimize eden iletişimli kapı ve pencereler. Fotoğraf: GEZE GmbH adına Jürgen Pollak

Etkileşimlerini optimize eden iletişimli kapı ve pencereler. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

GEZE, dijital bina sistemlerine kendini son derece adamıştır. Yeni geliştirme merkezi geleceğe ışık tutmakta. Şirket, geleceğin akıllı binalarında tüm bina teknolojisini kontrol etmek için ağ çözümleri sunmak üzere kendi alt yapısını oluşturdu. Yeni binanın kendisi de akıllı. Tüm ürün grupları akıllı bir şekilde ağa bağlanıyor ve bina yönetim sistemine entegre ediliyor. Isıtma, havalandırma, ışık, gölgeleme, kapılar ve pencereler birbirleriyle iletişim kuruyor ve en uygun şekilde etkileşime giriyor. Kapı ve pencerelerdeki otomasyon ve güvenlik fonksiyonları tüm duman ve ısı tahliye ve havalandırma sistemi (DIT) de dahil olmak üzere GEZE ürünlerinde etkinleştirilmiştir.

Düşünce havuzu: Yenilikçi kapasite için mimari

Yeni binanın mimarisini ve tasarımını inovasyon gerektiren süreçler belirlemiştir. Mühendisler ve test mühendisleri, geliştirmenin her aşamasında optimum çalışma koşullarıyla çalışmaktadır. İç mekan tasarımı ve teknik ekipman, disiplinler arası alışverişi destekler ve uzmanlık alanları arasında ağ kurulmasına olanak tanımaktadır. Bu durum, örneğin seri proje alanlarında ve aynı zamanda kendi yaratıcı ve dinlenme alanlarında meydana geliyor. Sıra dışı fikirlere bir masada oturarak ulaşılamadığı herkesçe bilinen bir durum. Hoş bir ortam ve son teknoloji ürünü mobil medya teknolojisi beyin fırtınasını ve alışılmadık çözümleri teşvik ediyor. 

Akıllı Çalışma: Seri çalışma için esnek çalışma alanları

Binadaki tüm alanlara veya odalara engelsiz ulaşılabilir ve her etkinlik için optimum ortam hızla oluşturulabilir. Farklı aydınlatma veya iklim gereksinimleri olan çok sayıda ekip aynı alanda çalışıyorsa aydınlatma ve havalandırma kaynaklarının yapılandırması her zaman değiştirilebilir. Örnek vermek gerekirse: Aydınlatma BUS sistemleri aracılığıyla kontrol edilerek oda bölgelerinin her biri dinamik olarak kat alanına bağlanabilir. Doğrudan ve dolaylı aydınlatma elemanları gruplandırılabilir ve ayrı çalışma grupları için istenen aydınlatma senaryoları tanımlanabilir. Başka bir çalışan ortalama aydınlatma yoğunluğunda rahat olsa bile küçük ölçekli aktiviteler üzerinde çalışan bir geliştiricinin çalışma alanında göz yorgunluğunu da azaltacak optimum aydınlatma sağlanabilir. Farklı alanlar için ayarlar odadaki dokunmatik panelden kolayca oluşturulabilir. Benzer şekilde, tüm otomatik pencereler dijital olarak gruplandırılabilir.

Doğal havalandırmanın faydaları hakkında bilgi alınız

Açık planlı ofis, esnek iş istasyonu birimleri sayesinde kısa iletişim kanalları ve rahat "seri" çalışma sunmaktadır. En ince ayrıntılarına kadar hünerli bir ses emme konseptiyle tasarlanan toplantı alanlarını, yürüyüş alanlarını ve bireysel masaların bulunduğu alanları akustik açıdan birbirinden ayırmaktadır. Sessiz bir ortamda yoğun bir şekilde dikkat vererek çalışmak için toplantı köşeleri veya ayrı alanlar oluşturulabilir ve bölgelerdeki aydınlatma ve oda iklimi kontrol edilebilir. Pencerelerin önündeki akıllı sürme panjurlar ışık veya güneş etkisine bağlı olarak etkinleştirilebilir. Kapılar, günün belirli bölümlerinde otomatik açılır ve kilitlenir. Çalışma gününün sonunda otomatik gece kilidi devreye girmektedir.

Bina güvenliği hakkında daha fazla bilgi alınız

GEZE Cockpit ile merkezi kullanım ve izleme

Binada neredeyse hiç düğme yoktur. Tüm ürün grupları ve oda teknolojisi elemanları tek bir arayüzde merkezi olarak görsel hale getirilir ve bir bakışta izlenebilir. Ürün grubu durumları kontrol edilir ve önceden tanımlı senaryolar uyarınca otomatik olarak ya da çalışanların kendileri tarafından, elbette, dokunmatik panellerle görüntülenebilir. Oda iklimi, medya teknolojisi, ışıklar, pencereler veya kapılar simgelere tıklanarak bir kontrol paneli üzerinden kontrol edilebilir. Yeni geliştirilen GEZE Cockpit bina otomasyon sistemi tüm bunları mümkün kılmaktadır. Görevleri ve benzersiz avantajları, entegre edilen tüm ürünler için merkezi görselleştirme, izleme ve kullanım sunmasıdır. 

Akıllı olanaklar için laboratuvar

Akıllı geliştirme binasını kendi testleriniz ve öğrenmeniz için kullanmaktan daha bariz bir şey yoktur. Bir binayı "gerçekten" akıllı kılan nedir, hangi ağ uygulamaları en fazla konfor, güvenlik ve enerji verimliliği sağlamaktadır ve yarının binasında ihtiyaç duyulan ağ özellikleri nelerdir gibi sorulara cevap verebilmemize olanak tanımaktadır. Ayrıca akıllı GEZE ürünlerinin ve diğer ürün gruplarının gerçek koşullar altında, örn. her gün orada çalışan insanlarla, kendi aralarında test edilebileceği en iyi koşulları sunmaktadır.

Akıllı bina, ürünlerin esnek gruplanmasına ve eklenmesine veya değiştirilmesine olanak tanıyarak yeni ağ çözümlerinin denenmesine ve tekrar tekrar test edilmesine olanak tanımaktadır. Elde edilen bilgiler tüm GEZE ürünlerinin giderek daha akıllı olmalarını sağlamak ve GEZE Cockpit yardımıyla kullanıcılara yönelik faydalarını artırmak ve yaygınlaştırmak için kullanılmaktadır. Bina otomasyon sistemi, bağımsız bir sistem olarak kullanılabilir veya BACnet ve KNX iletişim standartlarıyla üst bina kontrol sistemine entegre edilebilir. GEZE Cockpit ile entegre ürünler ve sistemler arasındaki veri iletişimi arayüz modülleri aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Akıllı sistem, tüm entegre ürünleri merkezi bir konumda görselleştirmenin yanı sıra benzersiz bir katma değer sunmaktadır: ilk kez GEZE ürünlerinin tüm bilgilerini, örn. mevcut tüm kontrol seçenekleri ve durum bilgilerini, bina ağına aktarmak mümkün hale gelmektedir. Böylece kapılar ve pencereler en yüksek hassasiyetle kontrol edilebilir ve izlenebilir. Örnekler arasında bir kapı veya pencerenin kesin durumu, sensörün değeri veya gönderilen bir talimatın ve alarm uyarılarının geri bildirimi yer almaktadır. GEZE Cockpit başka pek çok fayda sunmaktadır: bina güvenliğini artırma, koruyucu bakım ve verimli bina yönetimi.

Akıllı ağ ile daha yüksek güvenlik ve daha kısa mesafeler

Bina yöneticileri, bina yönetim sistemine yüzden fazla çok işlevli kapı ve pencere entegre ederek her kapının veya pencerenin durumu hakkında her zaman bilgi sahibi olurlar. Bunları gerektiğinde merkezi olarak açıp kapatabilir, bir kapının çalışma modunu değiştirebilir ve binadaki tüm elemanların kilitli veya vidalı olduğundan emin olabilirsiniz. Zaman alan denetim turları ortadan kalkmaktadır. Tekli, çoklu veya tüm kapılar için kontrol komutları verilebilir (merkezi kilit). GEZE Cockpit'e tek kapı senaryoları kaydedilebilir ve böylece kapılar zamana göre veya bir olayın tetiklemesiyle otomatik olarak açılabilir, kapatılabilir veya kilitlenebilir. Kapıdaki tüm işlemler ve dolayısıyla düzensizlikler geri bildirilir. Kapıda ne olursa olsun anında tepki verilebilmektedir.

Otomatik kapılar hakkında daha fazla bilgi alınız

İyi ve akıllı çalışma için "iklim hedefleri"

"İklim tepkimeli cephe" ve odaların "önceden iklimlendirilmesi" gibi çeşitli senaryolar şu anda GEZE Cockpit sistemiyle bağlantılı şekilde akıllı binada test edilmektedir. Hoş bir ofis ortamı için optimum hava kalitesi gerekir. Toplantı odaları kullanım öncesinde tekrar havalandırılmalıdır. Bina yönetim sisteminde oluşturulan senaryolar ürün grupları arasında akıllı, enerji verimli etkileşim sağlamaktadır. Akıllı cephe teknolojisi dışarıdaki iklim koşullarındaki değişikliklere otomatik tepki vermektedir. Güneş etkisi söz konusu olduğunda perdeler otomatik olarak kapanır. Akıllı pencereler dışarıdaki sıcaklığa bağlı olarak açılır veya kapanır. Merkezi olarak kontrol edilen ve otomatik gece soğutma cihazları, daha güne başlarken odada iyi bir iklim olmasını sağlamaktadır. Bu senaryoda, IQ windowdrive DIT tahrik üniteleri ve GEZE Powerturn kanatlı kapı operatörleri, bulunma, konum, hava kalitesi ve sıcaklık sensörleri, ısıtma, havalandırma ve klima sistemi, aydınlatma ve perdeleme ile oda doluluk sistemi birbirleriyle etkileşime geçerek pencere ve havalandırma menfezlerini ve havalandırma kapılarını kontrol etmektedir.

Otomatik pencerelerdeki akıllı korumalar

Bina veri yolundaki akıllı sensör çözümleriyle bina yönetim sistemine entegre edilen ve binanın genele açık tüm alanlarındaki pencereleri emniyete alan pencere emniyeti sistemi. Güvenlik sensörlerinden gelen bilgi öncelikli olduğu için bilgi "yerel" kalmaktadır. Pencere açıklığında el olması veya sensörden gelen bilgi nedeniyle (yağmur, rüzgar veya sıcaklık) kapatma işlemlerinin başlatılmış olması gibi engeller olduğunda havalandırma geciktirilmekte veya durdurulmaktadır.

Pencere emniyeti sistemleri hakkında daha fazla bilgi

Optimum iklim: Akıllı aktüatörler birbirini kontrol etmektedir

GEZE, son derece benzersiz bir klima, pencere motoru ve hava sensörü kombinasyonunu da test etmektedir. Akıllı aktüatörler, sensörlerden gelen verilere dayanarak birbirlerini kontrol etmektedir. Yüksek verimli ve enerji tasarruflu bir klima için klima sistemi performansının bir pencerenin açıklığına göre otomatik uyarlanması amaçlanmaktadır. Her bina katının ayrı oda bölgelerindeki iklim kontrolü için dış ve önceden ayarlı oda ortam sıcaklığı arasında sabit dengede ısıtma, havalandırma ve klima etkileşimiyle test edilmektedir. Senaryoları programlarken, bina içerisindeki bir odanın boyutu ve konumu gibi fiziksel parametreler, bina yönetim sistemi aracılığıyla tamamıyla dikkate alınmıştır.

İç mekan iklim kontrolü hakkında daha fazla bilgi

Yeni geliştirme merkezindeki akıllı GEZE ürünleri

  • GEZE Cockpit bina otomasyon sistemi
  • IQ windowdrive aralığı içerisinden DIT tahrik üniteleri
  • Duman ve ısı tahliye sistemi (DIT)
  • Powerturn kanatlı kapı tahrik sistemi