Konular

Bina otomasyonu; akıllı ağ bağlantısıyla bina işletimi

Artık tüm ticari binalar, otomatik bina kontrolleriyle inşa edilmektedir. Isıtma, ışık, iklimlendirme, soğutma, izleme sistemi ve kapı ve pencere teknolojisi arasında ağ bağlantısı kurulur ve hepsi birbiriyle iletişim kurar. Bileşenler, akıllı bina yönetim sistemleri kullanılarak elverişli ve merkezi olarak çok az temasla kontrol edilebilir.

Hedefler: Enerji verimliliği, konfor ve emniyet

Gelecekte kendi kendini kontrol edecek olan tek şey arabalar olmayacak: binalar da gittikçe daha otomatik hale geliyor. Isıtma, havalandırma ve iklimlendirmeyi otomatik olarak düzenliyorlar. Aydınlatmayı, dış parlaklığa ve odadaki kişi sayısına bağlı olarak doğru düzeye getiriyorlar. Jaluzileri kaldırıyor, indiriyor, pencere ve kapıları açıp kapatıyorlar. Bunların tümünü, kullanıcıların veya ikamet edenlerin, binanın içinden geçerken oluşan ihtiyaçlarına tam olarak cevap verirken yapıyorlar. İnsanlar binadan ayrıldığında, enerji tüketimi otomatik olarak en aza indiriliyor, erişim kilitleniyor ve alarm sistemi devreye giriyor.

Bu tip otomasyon teknolojisi, artık tüm yeni kamu binalarına ve ticari mülklere kuruluyor. Mevcut özelliklerin optimize edilmesinde de kullanılabilir. Anahtar sözcük kesinlikle bina otomasyonu. Otomasyon, bir cihazı veya sistemi etkileyen ve insan tarafından gerçekleştirilmeyen eylem anlamına gelir. Bina otomasyonu (BA), binalarda otomatik kontrol, düzenleme, izleme ve optimizasyon için kullanılan ekipman toplamını ifade eder.

Bu, binadaki tüm sensörler, servomotorlar, kontrol üniteleri, tüketiciler ve diğer teknik birimlerin ağ ile birbirine bağlanması demektir. Bina otomasyonu, önerilen ayarlara uygun olarak, bina teknolojisi kapsamındaki belirli fonksiyonel işlemleri otomatik olarak gerçekleştirir. Dolayısıyla, genelde karmaşık olabilen teknik bina donanımı verimli ve merkezi bir şekilde kontrol edilir. Amaç, bina işlemlerini daha enerji tasarruflu, ekonomik ve güvenli hale getirmek ve kullanıcı ve ikamet edenlere maksimum konfor sunmaktır.

DIN EN ISO 16484 standardına uygun bina otomasyonun yapısı

Yönetim seviyesi sistemi izler ve bir bina yönetim sistemi olan özel yazılımı kullanarak çalışmasını optimize eder. Yazılım bilgi ve verileri görselleştirir ve kaydeder.

Otomasyon seviyesi, bilgilerin derlenmesini ve değerlendirilmesini yönetir. Anahtar ve pozisyon komutları, alan seviyesine geri gönderilir. Bununla birlikte, komut düzeyindeki diğer tüm seviyelere de iletilebilirler.

Alan seviyesi, tüm fonksiyonların çalıştırılmasını ve verilerin ölçülüp raporlanmasını içerir. Bu veriler, sensörler (örneğin, ısı sensörleri, hava kalitesi sensörleri, parlaklık sensörleri, hareket sensörleri, pencere elektrik bağlantıları, rüzgâr hızı sensörleri, yağmur sensörleri), servo motorlar (valfler ve kapaklar için servomotorlar, aydınlatma için anahtar ve ayar ekipmanı, güneşlik, pencere ve kapılar için motorlar) ve diğer basma butonlardan ve anahtarlardan gelir.

Sensörler veya pozisyon komutlarından servomotorlara bilgi aktarmak için cihazların ortak bir ağa bağlanması gerekir.

Binaların toplam enerji verimliliği üzerine AB Düzenlemesi

Binaların toplam enerji verimliliği üzerine AB düzenlemesi, bina otomasyonunun ardındaki itici güçtür. Sonuçta, AB içindeki toplam enerji tüketiminin yüzde 40'ı bina sektörüne aittir. AB düzenlemesine göre, tüm binaların toplam enerji performansının iyileştirilmesi gerekir. Bu temelde termal kılıfa ve teknik bina donanımının yapısına bağlıdır. Olanaklar, bir otomasyon sistemi kurulumuyla daha da iyileştirilebilir.

Biberach Uygulamalı Bilimler Üniversitesinde yapılan bir çalışmada ("Bina otomasyonuyla DIN V 18599 ve DIN EN 15232'ye göre enerji verimliliği sağlamak"), bir bina otomasyon sistemindeki ayrı fonksiyonların ne kadar enerji tasarrufu sağlayabileceği araştırılmıştır. Çalışma sonuçlarında, ışık yönlendiren bir dış jaluziyle kombine edilen otomatik aydınlatmanın, yaklaşık yüzde 40 tasarruf potansiyeli sağladığı görülmüştür. Yatırım maliyetleri ve tasarruflar karşılaştırılırsa sonuç, bina otomasyon sistemleri için amortisman süresi, ortalama iki ila on yıldır.

Özetle, çalışma, bina otomasyonunun bir binanın enerji verimliliğine büyük katkıda bulunabileceğini belirlemiştir. Dolayısıyla, normal insan davranışının genelde gereksiz ölçüde yüksek enerji tüketimine yol açtığı bilimsel olarak doğrulanmıştır.

'İdeal' kullanıcı olarak otomasyon

'İdeal' kullanıcılar, odalarını havalandırırken ısıtıcıyı kapatmaya ve ardından da pencereleri olabildiğince hızlı bir şekilde geri kapatmaya ihtiyaç duyarlar. Ayrıca, ışıkları sadece oda kullanıldığında açar ve sadece gerekli sayıda ışık kullanırlar. Kullanılmayan odalarda ve genelde geceleri veya resmi tatillerde, ofislerde hava sıcaklığını fark edilir ölçüde düşürürler.

Bu tip ideal kullanıcılar çok nadir olduğundan ve ideal olmayan kullanıcılar pencereleri unutup geceleri açık bıraktığından, bu boşluk, bina otomasyonu yardımıyla büyük ölçüde kapatılabilir. Bu yüzden Akıllı Binalar insanlara kıyasla daha enerji tasarruflu bir şekilde hareket eder.

Daha iyi iç mekan havası ve daha fazla hijyen için otomatik havalandırma

Bina otomasyonu sadece enerji verimliliğini değil, aynı zamanda iç mekan hava kalitesini de artırabilir. Bunun nedeni, bina yönetim sistemiyle birbirine bağlı akıllı pencere sistemlerinin otomatik doğal havalandırmaya imkan tanımasıdır. Bu, akıllı pencere otomasyonu sayesinde tamamen temassız biçimde odaların gerektikçe havalandırılmasını temiz hava girişini sağlar. Bu sayede fiziksel temastan ve dolayısıyla bakterilerin ve virüslerin bulaşma olasılığından kaçınılır. Başka bir avantajı da şudur: düzenli hava değişimi iç mekanın hava kalitesini artırır; bu odaklanma için faydalıdır ve aerosollerin toplanmasını azaltarak virüslerin bulaşma riskini düşürür.

Akıllı Bina ve Smart Home

Akıllı bina teknolojileri büyüyen bir Pazar

Akıllı bina teknolojileri büyüyen bir Pazar © Exorbitart / GEZE GmbH

Akıllı Bina sistemleri, sadece ofis ve endüstri binalarında, otellerde veya hastanelerde kullanılmaz. Evler için otomasyon teknolojisine ilgi de giderek artmaktadır. "Smart Home", güç kaynağı ve tüketim kontrollerinin ev aletleri ve aydınlatmayla bağlantılı olduğu ev anlamına gelir.

Eğlence elektroniği bulunan ev ağları, izleme ve güvenlik sistemleri, jaluzi, pencere ve kapı kapatma sistemleri de bağlanabilir. Bu fonksiyonlar, kullanıcıların bireysel ihtiyaçlarına uyarlanabilir ve böylece artmış konfor sağlar. Ayrıca maliyet ve kaynak tasarrufuna yardımcı olur.

Akıllı bina sistemleri hakkında daha fazla bilgi edinin

BACnet nedir?

BACnet logosu

BACnet, Bina Otomasyonu ve Kontrol Ağları anlamına gelir. Bina otomasyonunda üst düzey bir protokol olarak 1995 yılında ASHRAE (Amerikan Isıtma, Soğutma ve İklimlendirme Mühendisleri Topluluğu) ile birlikte geliştirilmiştir. BACnet, 2003'ten bu yana ISO 16484 Kısım 5'te belgelidir.

BACnet'i bu kadar özel yapan nedir?

BACnet hedefi, bina otomasyon uygulamalarındaki akıllı bileşenler ve sistemler için imalatçıdan bağımsız bir iletişim protokolü oluşturmaktı. Bu, BACnet'in, özel veri aktarım donanımı için lisans masrafı çıkarmadan farklı imalatçılara ait otomasyon cihazlarının birbiriyle bilgi alışverişinde bulunmasını sağlamasını ifade etmektedir.

BACnet nasıl kullanılır?

Farklı imalatçıların farklı pek çok servomotor ve bileşeni tek bir protokol aracılığıyla bir ağ içinde birbirlerine bağlanmaları gerektiğinde BACnet kullanılır. 

ISO 16484-5 standardında tanımlanmış olan BIBB'ler farklı imalatçılara ait cihazların birbirleriyle çalışabilmeleri için koşuldur. BIBB, BACnet Birlikte Çalışılabilirlik Bina Bloku'nu ifade eder ve BACnet protokolünün kullanılması için karşılanması gereken koşulları tanımlar.

Bilmekte yarar var: Desteklenen tüm BIBB'ler, nesne türleri, karakter setleri ve iletişim seçenekleri her cihaz için PICS (Protocol Implementation Conformance Statement - Protokol Uygulama Uygunluk Beyanı) belgelerinde belirtilmiştir.

BACnet ve KNX kullanılan GEZE ağ çözümlerine gidin

Ağ bağlantısının sonraki nesli

myGEZE Control

© GEZE GmbH

myGEZE Control

myGEZE Control © GEZE GmbH

myGEZE Control sayesinde bina otomasyonundaki açığı kapı, pencere ve güvenlik sistemlerinin ağ bağlantısı için akıllı bir çözümle kapatıyoruz. Connectivity platformu myGEZE Control modüler yazılımı ve açık arayüzleriyle tüm planlamacılara ve işletmecilere bina otomasyonu için tümüyle yeni yollar açıyor.

  • Daha Fazla Verim, Emniyet ve Konfor
  • Dinamik emniyet ve yangın emniyetli tasarımları, akıllı duman ve ısı tahliyesi ve hedefe yönelik acil çıkış yolu açılışı için
  • Daha fazla ağ bağlantısı olanağı

Merkezi cihaz standart bir kumandadır (SPS). Donanım bileşeni, sertifikalı bir BACnet iletişim arayüzüne sahip, iliştirilmiş bir PC kumanda sisteminden oluşuyor. myGEZE Control üreticiden bağımsız bina idare teknolojisi, tehlike yönetimi ve CAFM sistemlerine entegre edilebilir. myGEZE Visu yazılım seçeneği ile GEZE ürün sistemleri için bağımsız görüntüleme çözümleri de mümkündür. Yeni platformun avantajları: Otomatikleştirilen süreçler ve merkezi bir denetim kullanımı daha kolay, daha konforlu ve daha güvenli hale getiriyor ve ayrıca tüm binanın işletimini daha enerji verimli hale getiriyor. Böylece tüm kontrol sizde oluyor!!

MYGEZE CONNECTIVITY HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ

Akıllı planlama

myGEZE Control, kapı, pencere ve güvenlik teknolojisi entegrasyonunu, teknik bina donanımında planlayıcı ve uzman olan sizler için basitleştirmektedir. Daha fazla bina otomasyonu fonksiyonu da eklenebilir. GEZE'nin standart ağ bağlantısı bileşenleri ve özelleştirilmiş proje desteği, planlama güvenilirliği sunmaktadır. myGEZE Control, bina idare sistemi imalatçıları ve sistem entegrasyon sorumluları için çekici bir çözümdür.

myGEZE Control'in faydaları

  • Planlama kesinliği
  • Portföyün genişletilmesi
  • Artırılmış fonksiyonellik

GEZE, uygulamalarınıza uygun bireysel ihtiyaçları belirlerken destek sağlamaktadır.

Sorunsuz ve tüm iş kollarında hareket etmek

Açık iletişim protokolü BACnet sorunsuz ve tüm iş kollarında hareket etmeye olanak veriyor. myGEZE Control ağ bağlantısı çözümü kapı, pencere ve güvenlik teknolojisi alanlarını bina yönetim sisteminin tüm alanlarına entegre ediyor. Bu şekilde, binadaki otomatik süreçler ve merkezi izleme, mülkün kullanımını daha rahat ve daha güvenli hale getirmektedir.

myGEZE Control'in faydaları

  • Yapım aşamasında verimlilik
  • Arıza durumunda hızlı müdahale
  • Planlarda değişiklik olması halinde esneklik


GEZE planlama, kurulum ve kullanıma almada sizi desteklemektedir

Planlama:

  • myGEZE Control çözümünüz için proje planlama
  • Gerekli tüm belgelerin (kablo ve elektrik tesisatı planları, EDE dosyaları vb.) hazırlanması
  • Gerekli bileşenlerin yapılandırılması

Kurulum:

  • Bileşenlerin ve donanımın bağlanması
  • Ürün ağ bağlantısı
  • Bina idare sistemine bağlantı

Kullanıma alma:

  • myGEZE Control yapılandırması
  • Kullanım arayüzünüzün özelleştirilmesi
  • Uygun kullanımın sağlanması

GEZE planlama/projelendirme, kullanıma alma, bakım ve destek alanlarında destek sunuyor

myGEZE Control sayesinde bir binanın işletmecileri para tasarrufu sağlıyor ve aynı zamanda binanın ve içinde bulunan insanların emniyetini artırıyor. Hizmet sağlayıcılardan ve kullanılan bina yönetim ürününden bağımsız olarak kullanılabilen, standartlaştırılmış BACnet projelendirmeleri üretiyoruz. Bu, üreticiden bağımsız bina idare teknolojisi, tehlike yönetimi ve CAFM sistemlerinin kullanılmasına imkan veriyor. GEZE bunu yaparken, kullanıma almadan bakım ve bina işletmesine kadar bütünsel bir projelendirme yoluyla erken bir planlamadan başlayarak sizi bina kullanım süresinin tüm aşamalarında destekliyor.

myGEZE Control'in faydaları:

  • Konfor
  • Güvenlik
  • Bina kullanımında verimlilik

İşletmeciye yönelik faydalar:

  • izleme bina kullanımında sürekli şeffaflık sağlamaktadır
  • verimli bina kullanımını desteklemek için üretilen verilerden değerli bilgiler elde edilmektedir
  • acil çıkış sistemi izleme, durumu her an izleyerek anında müdahaleyle güvenliği artırmaktadır
  • otomatik kapıların yerden bağımsız kullanımı ek konfor sağlamaktadır ve verimliliği artırmaktadır

GEZE şunları da üstlenmektedir:

  • donanım ve yazılım bileşenlerinin tek elden bakımı ve güncellemesi
  • bina kullanımında sürekli optimizasyon