Mevcut binalardaki yapı işleri için tasarım ve fonksiyon
Tarihi binaların tadilatı değişen talepleri karşılamalıdır: modern tasarım ve fonksiyonellik standartları, enerji verimliliği veya örneğin yangından koruma konusunda yeni ve farklı yasalar ve genel kentsel gelişim planlaması. GEZE danışmanları, acil durumlarda dahi, yardıma her zaman hazırdır.
Son teknoloji giriş alanlarının mevcut ön cepheye entegre edilmesi
Sihlpost giriş alanı © Christian Moeller / GEZE GmbH
Tarihi veya korunan bir binanın karakterini kaybetmemek adına, ister binayı yeniliyor olun, ister tarihi kayıtlara göre yeniden inşa ediyor olun, modern teknolojinin olabildiğince fark edilmeyecek şekilde entegre edilmesi gerekir. GEZE, Slimdrive serisiyle, otomatik kapılar için sadece 7 cm’lik toplam yükseklikle son teknoloji ve güvenlik sunmaktadır.
Örneğin, Zürih’teki Sihlpost’ta bulunan Slimdrive SL-FR sistemi, acil bir durumda “kapıların her zaman açık kalmasını” sağlamaktadır. Göze çarpmayan Slimdrive tahrik birimleri, kullanım sıklığına uyum sağlayan bir açık tutma süresine sahip, modern ve akıllı kontrol teknolojisini saklar. Ziyaretçi akışı artarsa, kapı kanatları daha uzun bir süre boyunca otomatik olarak açık tutulur. Hareket parametreleri (hızlanma, açık tutma süresi, açılış ve kapanış hızları) ayrı ayrı ayarlanabilir. Slimdrive’ın kontrol ünitesi, kapıların gelecekte olabilecek değişikliklerden etkilenmemesini ve sistemin bina yönetim sistemine, kapı işlevlerinin uzaktan izlenmesine ve değiştirilmesine olanak tanıyacak şekilde entegre edilmesini sağlamaktadır.
Yangından koruma konseptinin yenilenmesi
Sabitleme Sistemleri İçin Kablosuz Telsiz Eklentisi © Annika Feuss / GEZE GmbH
Tarihi yapılarda yangından koruma yönergelerine de uyulmalıdır. Peki tarihi bir mimaride sabitleme sistemlerine sahip yangın kapılarına ilişkin özel gereksinimler nasıl karşılanmalıdır? Genelde geniş oda yükseklikleri ve lento ile tavan arasındaki bir metreyi aşan mesafeler nedeniyle, kapının her iki tarafına da ek tavan duman dedektörleri yerleştirilmelidir. Dolayısıyla, tavanda ek kablo kanalı kullanılması kaçınılmazdır. Dortmund’da bulunan metal sanayii odasının listelenen merkez binasının modernizasyonu sırasında, yapı operatörleri, kapı imalatçıları ve planlamacılar, kısmen kirişleri bulunan tarihi tavanları müdahale etmeden bırakma zorluğuyla karşı karşıya kaldılar.
Telsiz bileşenleri (genel tip onaylı) bulunan sabitleme sistemleri için ödüllü GEZE telsiz eklentisi FA GC 170 sayesinde, eşsiz bir çözüm bulunabildi. Bu çözüm, ek kablo gerektirmeyen harika bir avantaj sunmakta ve böylece tavanın delinmesi gerek kalmamaktadır.
Enerji verimliliği ve yapı stoğunun yenilenmesi
© Chris Honeywell / GEZE GmbH
Mevcut binaların yenilenmesinin ardındaki sebep genelde enerji verimliliğidir: emisyonların 2020 itibariyle 1990 yılına kıyasla en az yüzde 40 azaltılmasına yönelik iklim koruma hedefleri yapı stoğunun yenilenmesi konusunda yeni talepleri tetiklemektedir. GEZE danışmanları, yasal gereksinimleri ve standartları sağlamanıza ve iklim koruma hedefine katkıda bulunmanıza yardımcı olabileceklerdir.
Odak noktalarından biri pencere teknolojisidir: örneğin, GEZE’nin ön cephe ve çatı pencerelerindeki “akıllı” tahrikleri ve kontrolleri, düzenli havalandırma elde etmek için kullanılabilir. Elektrikli tahriki etkinleştirmek için gerekli enerji minimal düzeyde olduğundan, iklimlendirme sistemleri için ek maliyet ve kaynaklardan tasarruf sağlar. Bu pencere teknolojisi, aynı zamanda yangından koruma gerekliliklerini karşılamak üzere GEZE’nin duman ve ısı tahliye sistemi çözümleriyle birleştirilmesi mümkündür.