Konular

İnşaat sektöründe enerji verimliliği

Enerji geçişi denilince birçok kişinin aklına ilk olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gelmektedir. Ancak aynı zamanda enerji tüketimi de azaltılmalıdır. Almanya'nın nihai enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 35'inden sorumlu olan binalar yüksek enerji tasarrufu potansiyeli sunmaktadır. Binaları daha enerji verimli hale getirmek, yani işletme sırasında enerji tüketimini optimize etmek, tüketimi sürdürülebilir şekilde azaltmanın anahtarıdır. Bu nedenle enerji verimliliği, mimarlar ve planlamacılar ile işletmeciler ve son kullanıcılar için büyük önem taşımaktadır.

Amaç CO2 emisyonlarını azaltmaktır

Kışın sıcak odalar, yazın soğutma, geceleri aydınlatma, hızlı ulaşım araçları, çalışan makineler ve cihazlar – yaşamımız için çok fazla enerjiye ihtiyacımız var. Ancak elektrik besleme sistemimiz büyük ölçüde, yanması CO2 emisyonlarına yol açan fosil enerji kaynaklarına dayanmaktadır. Ve bugün biliyoruz ki bu, büyük olasılıkla endişe verici derecede hızlı iklim değişikliğinin nedenlerinden biridir.

İklim koruma hedefleri

24.06.2021 tarihli yeni Federal İklim Koruma Yasası'nda (KSG) Almanya için aşağıdaki hedefler bağlayıcı şekilde belirlenmiştir:

  • Sera gazının 2030 yılına kadar 1990'a kıyasla yüzde 65'e düşürülmesi
  • 2045'e kadar net sıfır sera gazı emisyonu

Toplam enerji gereksinimi ve ısı kayıpları

Termografik görüntüler, bir bina cephesinde meydana gelen ısı ve enerji kayıpları hakkında uzmanlara her şeyi anlatır. Koyu alanlar çok az, sarı alanlar biraz, kırmızı alanlar yüksek ısı kaybını göstermektedir.

Bir bina cephesinin termal görüntüsü: Burada çok fazla enerji kayboluyor! © shutterstock

İnşaat sektörü, Almanya'nın modern enerji politikasında kilit bir rol oynamaktadır. Çünkü toplam nihai enerji tüketiminin üçte birinden fazlası şu anda binalar için kullanılmaktadır – sıcak su, ısıtma ve soğutma, havalandırma ve aydınlatma için. Ve genellikle mekan ısısının büyük bir kısmı duvarlardan, pencerelerden, çatılardan, kapılardan veya zeminlerden kaybolmaktadır.

Bu nedenle, pasif ev veya verimli ev ve neredeyse sıfır enerji evi (Nearly-Zero-Energy-Building, kısaca NZEB), referans bina olarak AB genelinde standart haline gelmelidir. Bunu binaların toplam enerji verimliliğine ilişkin değiştirilmiş AB direktifi ("Energy Performance of Buildings Directive", kısaca EPBD) gerektirmektedir. Başlangıçta bu sadece yeni binalar için geçerli olacak, ancak 2045 yılına kadar mevcut mülkler ve konut dışı binalar da dahil olmak üzere tüm binalar iklim açısından nötr hale getirilecektir. Bir yandan, bu sıfır emisyonlu binalar için ("Zero Emission Buildings", kısaca ZEB), inşaat ve modernizasyon sırasında ısıtma ve soğutma amaçlı enerji gereksinimleri önemli ölçüde azaltılmalıdır. Diğer yandan, kalan ihtiyacın karşılanmasında yenilenebilir enerjilerin payı önemli ölçüde artırılmalıdır.

İnşaat yasaları ve yönetmelikleri nedeniyle yüksek enerji gereksinimleri

Binaların toplam enerji verimliliğine ilişkin AB direktifi şimdiye kadar Almanya'da Enerji Tasarrufu Yasası (EnEG), Enerji Tasarrufu Yönetmeliği (EnEV) ve Yenilenebilir Enerji Isı Yasası (EEWärmeG) aracılığıyla uygulanmıştır. 01 Kasım 2020'den bu yana, bu düzenlemeler Bina Enerjisi Yasasında (GEG) birleştirilmiştir.

Yasalar ve yönetmelikler, yeni ve mevcut binalar için belirlenen enerji verimliliği sınıflarıyla enerji sınır değerleri ve enerji sertifikaları öngörmektedir. Amaç, binaların birincil enerji ihtiyacını düşük tutmaktır. Bu nedenle, binalardaki enerji kayıpları en başından itibaren yapısal ısı yalıtımı yoluyla – özellikle iyi yalıtım, iyi pencereler ve ısı köprülerinden kaçınma yoluyla - sınırlandırılmalıdır. Kalan enerji ihtiyacı olabildiğince düşük olmalı ve giderek artan oranda yenilenebilir enerjilerden karşılanmalıdır.

Bina otomasyonu sayesinde daha fazla enerji verimliliği

Bitkom araştırması gibi, iklim koruma ve enerji verimliliği üzerine yapılan pek çok çalışma, ulaşım sektörü ve endüstriyel üretimin yanı sıra binaların en büyük CO2 emisyon kaynaklarından biri olduğunu ve Almanya'nın toplam enerji ihtiyacının yaklaşık 1/3'ünü oluşturduğunu göstermiştir. Araştırmaya göre, konut ve konut dışı binalar için en büyük enerji tasarruf potansiyeli Akıllı Bina veya akıllı bina otomasyonu alanında bulunmaktadır: Örneğin ısıtma, sıcak su, aydınlatma ve havalandırma teknolojisi akıllıca kontrol edilirse yüksek enerji verimliliğiyle birlikte yüksek düzeyde çalışma ve yaşam konforuna ulaşılabilir. Bu kontroller özellikle bina koşulları ve kullanıcı davranışlarıyla ilgili olmalıdır: İdeal olarak binalar, dijitalleşme ve otomasyon sayesinde gelecekte değişen koşullara – evde kalan kişi sayısına ve hava koşullarına – uyum sağlayacaktır.

Bilmekte yarar var: DIN EN 15232 standardı, bina otomasyonunda çeşitli işlevler ve uygulamalar için verimlilik sınıflarını tanımlamaktadır. Bu, potansiyel enerji ve CO2 tasarruflarının daha güvenilir bir şekilde tahmin edilmesini sağlar.

BİNA OTOMASYONU HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ 

Enerji verimli binalar için GEZE ürünleri

Kapı, pencere ve güvenlik teknolojisine yönelik bütünleyici ve enerji verimliliğine odaklı çözümlerle konfor ve emniyet, enerji verimliliğiyle akıllıca birleştirilebilir. Bundan başka, tüm iş kollarını kapsayan bir ağ bağlantısı sayesinde, enerji tasarrufu sağlayan bina işletimi için de yeni fırsatlar yaratılmaktadır. GEZE, çeşitli çözümler ve ürünlerle enerji verimliliğine büyük katkı sağlıyor:

  • Otomatik pencere sistemleri aracılığıyla binaların doğal hava girişi ve tahliyesi ile ayrı odalar için sıcaklık kontrolü
  • Kapıların otomatik açılması ve güvenilir şekilde kapanması
  • Kapı, pencere ve güvenlik teknolojisinin bina yönetim sistemine akıllıca entegrasyonu için akıllı bina otomasyon sistemi myGEZE Control. Burada, dış sıcaklığa bağlı olarak, sıcaklık sensörleri ve ısıtma sistemleri ile birlikte, örneğin kapıların açılma menzilleri otomatik olarak ayarlanabilir ve pencereler buna göre açılıp kapatılabilir.

Doğal havalandırma ile enerji tasarrufu

Binaların doğal havalandırılması önemli miktarda enerji ve kaynak tasarrufu sağlar. Bu nedenle, yoğun enerji gerektiren klima cihazlarından vazgeçilebilir. Çünkü mekanik otomatik klima cihazları çok fazla enerji gerektirir. Binadaki yüksek yer ihtiyacı ve bunun sonucunda ortaya çıkan alan kaybının yanı sıra yüksek yatırım, bakım ve işletme giderleri de bu tür sistemleri ekonomik olmaktan çıkarır. Buna karşılık, düzenlenmiş bir doğal havalandırma belirgin avantaja sahiptir. GEZE'nin bina cephesi ve çatı pencerelerinde, bunları kontrollü şekilde açıp kapatan "akıllı" motorları ve kontrolleri, enerji tasarruflu ve çevre dostu hava girişi ve tahliyesi sağlar. Örneğin binaların soğutulmasında klima cihazına oranla maliyet tasarrufu ve enerji verimliliği sağlayan bir yöntem olan otomatik gece serinleme durumu mümkün kılınmıştır.

Daha fazla enerji verimliliği için kullanışlı bina otomasyonu

GEZE'nin teknolojisi, ister kapı ister pencere olsun, cephe elemanlarının ihtiyaca dayalı kontrolüne olanak tanır. Her pencere ayrı ayrı kontrol edilebilir. Sıcaklık ve CO2 sensörleri, zamanlayıcılar ve yağmur-rüzgar sensörleri, pencerelerin otomatik olarak açılıp kapanmasını sağlar. Yeni bina otomasyon sistemi myGEZE Control ile otomatik kapı ve pencereler ayrıca merkezi olarak görselleştirilebilir, izlenebilir ve kontrol edilebilir.

GEZE olarak, enerji tüketiminin ve dolayısıyla CO2 emisyonlarının sürdürülebilir şekilde azaltılmasına binaların önemli bir katkı sağladığını anlıyoruz. Bu yüzden, akıllı ve enerji tasarruflu çözümler bizler için olduğu kadar müşterilerimiz için de her zamankinden daha önemlidir.

Sandra Alber, Hukuk ve Finans Direktörü
DGNB (Alman Sürdürülebilir İnşaat Birliği) belgeleme sistemi, binaların sürdürülebilirlik kalitesini değerlendirir.

DGNB (Alman Sürdürülebilir İnşaat Birliği) belgeleme sistemi, binaların sürdürülebilirlik kalitesini değerlendirir.

Enerji verimliliğinden daha fazlası: Sürdürülebilir inşaat (Green Building)

GEZE, ürünleriyle sürdürülebilir inşaata veya "Green Building"e imkan tanıyor. Green Building, insan ve doğa ile uyumlu olarak binaların modern, sürdürülebilir, çevreye duyarlı ve kaynak tasarrufu sağlayan inşaatını ve yenilenmesini ifade etmektedir. Binalar, enerji, su ve malzeme alanlarında yüksek kaynak verimliliğiyle öne çıkmaktadır. Aynı zamanda sağlık ve çevre üzerindeki zararlı etkiler de azaltılmaktadır. Sürdürülebilirliğin belirleyici ilkesi, binanın tüm yaşam döngüsü boyunca olabildiğince takip edilir: Proje geliştirme, planlama ve inşaattan başlayarak işletme ve bakımdan söküme kadar. Almanya'da bunun için 2007'den beri bir sertifika bulunmaktadır: Alman Sürdürülebilir İnşaat Birliği (DGNB) sertifikası.

Sürdürülebilirlik için DGNB (Alman Sürdürülebilir İnşaat Birliği) sertifikası aldı

Vector IT'nin Stuttgart'taki yeni şirket binasında özel dijital ağ bağlantı çözümlerimiz, devam eden çalışmalar sırasında yılda toplam yaklaşık 460 ton CO2 emisyonunun önlenmesine katkı sağlıyor. Bu nedenle, Alman Sürdürülebilir İnşaat Birliği, projeyi (DGNB) platin sertifikası ve üstün mimari için DGNB elması ile ödüllendirdi.

REFERANS OLARAK

Halihazırda yaklaşık 120 bina DGNB (Alman Sürdürülebilir İnşaat Birliği) sertifikası veya ön sertifika almaya hak kazanmıştır. Bunların arasında, sürdürülebilir inşaatın tüm yönleriyle yüksek kalitesinden dolayı federal hükûmet için bir örnek proje ve Almanya'daki en ekonomik idari binalardan biri olan Dessau'daki Federal Çevre Ajansı (UBA) binası da yer almaktadır. Kapı teknolojisini GEZE sunuyor.

Green Building hakkında daha fazla bilgi

Bina restorasyonu hakkında daha fazla bilgi

Oda iklimlendirme kontrolü hakkında daha fazla bilgi

Enerji verimliliği hakkında bilgi

Enerji açısından optimize edilmiş planlama

GEZE, bina projesinin erken aşamalarında destek sağlayıp enerji tasarrufu sağlayan konseptler ve çözümler üretir. GEZE çözümleriyle mevcut binalarda yükseltme yapılırken de enerji etkin şekilde tasarruf yapılabilir.

myGEZE Control ile bina otomasyonunun yeni yolları

Akıllı yazılım ve açık arayüzlerle birlikte myGEZE Control üzerinden kapı ve pencere teknolojisinin benzersiz ağ bağlantısı, bina otomasyonuna GEZE teknolojisinin yerleştirilmesine imkan tanımakta, tüm planlamacılar ve işletmeciler için bina otomasyonunun tamamen yeni yollarını açmaktadır.

Özel çözümler

Uygulamaya bağlı olarak, farklı hizmet paketlerine ve uygun donanım ve yazılım bileşenlerine sahip özel çözümler ve enerji verimli inşaat için ilgili hizmetler sunulmaktadır.

Çevre Dostu Ürün Beyanına (EPD) sahip ürünler

TS 4000 ve TS 5000 kapı kapatıcı serileri de dahil olmak üzere bazı GEZE ürünleri Çevre Dostu Ürün Beyanı EPD’ye (Environmental Product Declaration) sahiptir. Ekolojik bina değerlendirmesi için veri temelini oluşturan EPD'ler, bir binanın çevre performansının genel değerlendirilmesine katkıda bulunan yapı taşlarıdır.

Özel hizmet konseptleri

Geliştirilen çözümlerin yapısal uygulamasına ek olarak, her bina için özel hizmet konseptleri de sunuyoruz, böylece düzenli bakım yoluyla enerji tasarruflu sistemlerin işlevselliği, işletim güvenliği ve değerinin korunmasını sağlıyoruz. Bunlar işletmecilere sadece bina işletme masrafları açısından finansal avantajlar sağlamakla kalmaz, aynı zamanda özellikle işletmecinin sorumluluğu bakımından onları destekler.

Bina işletiminde verimlilik

myGEZE Control ile kapıların, pencerelerin, DIT ve kaçış yolu sisteminin durumları her zaman her yerde her IP destekli cihazda sorgulanabilir, görüntülenebilir ve kontrol edilebilir. GEZE böylece bina işletiminde konfor, emniyet ve verimlilik sunar.

myGEZE Control hakkında daha fazla bilgi edinin