Akıllı pencere havalandırmasıyla sağlanan hava girişi
Binalar, enerji tasarrufu amaçlarıyla gittikçe daha sıkı kapatılmaktadır. Bu ısıtma maliyetlerinden tasarruf sağlamaktadır fakat binaları verimli bir şekilde havalandırmak için akıllı havalandırma gerekmektedir. Otomatik pencerelerin sağladığı doğal havalandırma, oda iklimini önemli ölçüde iyileştiren fakat çok az enerji kullanan ve düşük yatırım maliyeti yaratan akıllı bir çözümdür.
İnsanlar genelde binalarda yeterli havalandırma sağlamak konusunda başarısızdır
İyi bir oda iklimi bir dizi faktöre dayanır. Sıcaklık ve nem önemli rol oynamakta fakat sesli ve görsel unsurlar da sağlığa katkıda bulunmaktadır.
Peki tipik havalandırma neden genellikle yetersiz kalmaktadır? Çünkü ipuçlarını termal, sesli ve görsel uyarıcılardan alsak da hava kalitesi konusunda hassasiyetimiz yoktur. İnsanlar çoğunlukla hava kalitesini kötü kokuya göre yorumlarlar fakat aynı odada ne kadar uzun zaman geçirirlerse bu kokulara da o kadar çabuk alışır ve hava kalitesindeki azalmayı fark etmezler.
Kötü hava kalitesini ancak çok geç olduğunda fark ederiz. Verimlilik azalır ve insanlar uykulu hale gelir veya başları ağrır çünkü insan solunumu, çok yüksek CO2 konsantrasyonu üretir. Mobilyalar veya halılardan buharlaşabilecek kirleticilerle durum daha da kötüleşir.
Zorunlu kontrollü havalandırma
Konforlu havalandırma teknolojisiyle doğal havalandırma © Exorbitart / GEZE GmbH
Modern, enerji tasarruflu yapı yöntemleri nedeniyle, gittikçe daha sıkıca kapatılmış binalarda çalışıyor, yaşıyor ve öğrenim görüyoruz. Bunun dezavantajı, içeriye yeterli hava girişi olmaması ve nem, ısı ve kokuların yeterli ölçüde çıkmamasıdır.
Bununla birlikte, Alman Enerji Tasarrufu Yönetmeliği (EnEV), binaların, sağlık ve ısınma amacıyla gerekli olan havanın minimum ölçüde değişimini garanti altına alacak şekilde inşa edilmesini önermektedir. Dolayısıyla, EnEV'ye göre inşa edilen bir binada kontrollü havalandırma uygulanması gerekmektedir.
Mekanik havalandırma sistemi çözümlerden biridir. Fakat havalandırma sistemi yüzünden pencereleri açamadığınız bir binada çalışmak veya yaşamak kimin hoşuna gider ki? Pencerelerin her zaman kapalı olduğu odalarda çoğu insan kendisini rahatsız hisseder. Bunun alternatifi, temiz havayı doğrudan dışarıdan otomatik olarak çeken, pencerelerden yapılan kontrollü doğal havalandırmadır.
Sıcaklık değişimlerine ve rüzgara dayalı doğal pencere havalandırması
"Serbest" havalandırma olarak da bilinen doğal havalandırma, havayı, mekanik havalandırma sistemi olmadan değiştirmektedir. Gerekli hava akışı, tek başına iç ve dış hava arasındaki sıcaklık ve basınç farklarıyla veya kendiliğinden oluşan rüzgar akışlarıyla sağlanmaktadır.
Havalandırmayı akıllı bina cepheleri yaratmaktadır. Bu, motorlu pencerelerin, hava istasyonları veya hava kalitesi sensörleri gibi sensör sinyalleriyle kontrol edildiği anlamına gelmektedir. Akıllı oda iklimlendirme kontrolü, rüzgar kuvvetini ve yönünü, dış sıcaklıkları, yağışı, oda sıcaklıklarını, odadaki havanın nemini ve CO2 değerlerini belirlemekte ve otomatik pencerelerin açılışını ve kapanışını bunlara göre kontrol etmektedir. Pencere kontrolü, bina boş olduğunda dahi, kullanıcıdan tamamen bağımsızdır.
Doğal ve enerji tasarruflu
Çok fazla insanın bulunduğu sınıf veya ofisler, CO2'ye ek olarak, yüksek düzeyde ısı üretmektedir. Özellikle yaz aylarında, güneş ışınları odayı çok daha fazla ısıtmaktadır. Doğal havalandırma, istenmeyen sıcak havayı odanın dışına çıkararak temiz, serin dış hava akışını içeri almaktadır. Serin gece süresince, serbest havalandırma doğal iklimlendirme kontrolü sağlamaktadır. Bu durum, havayı sağlamak ve soğutmak için enerji kullanmadan iyi hava kalitesini doğal olarak üretmektedir.
Doğal havalandırma ve duman ve ısı tahliyesi
Doğal duman ve ısı tahliyesi tesisatları, yangın durumunda, dumanı ve sıcak gazları yapının dışına çıkarmak için çatı veya bina cephesinde bulunan pencereleri açmaktadır. Almanya'da bina yetkilileri doğal duman bacasını gerekli gördüğünde, bunların kullanımı zorunludur. Resmi bina düzenlemeleri gerekliliği, özellikle okullar, perakende satış noktaları ve hastaneler gibi özel yapılar için geçerlidir.
Duman ve ısı tahliyesi tesisatlarındaki otomatik pencereler, ek bir fayda olarak günlük doğal havalandırma sunmaktadır.
Akıllı GEZE motorlarına sahip pencere açma sistemleri
IQ box KNX'e sahip GEZE Slimchain motoru © GEZE GmbH
Tavanda veya bina cephesinde yer alan çok çeşitli pencere şekilleri, tasarımları ve boyutları için GEZE tahrik sistemleri mevcuttur. Ürün çeşitleri, elektrikle çalışan zincirli motorları, elektrikli pistonlu motorları ve kilit motorlarını içermektedir.
GEZE pencere motorları ve kilit sistemleri, GEZE IQ box KNX ile KNX bina bus sistemine doğrudan entegre edilebilir. Bu, doğal havalandırma için çeşitli ve esnek çözümler sağlamaktadır.
Ürün özellikleri
- otomatik pencerelerin KNX bina bus sistemine entegrasyonu
- pencerelerin istenen her konumda açılma tarzı (%)
- pencere durumlarının (açık/kapalı/% ) ve motor durumlarının (döngü sayısı, arızalar) bildirimi
- zaman ayarlı havalandırma, aralık havalandırması
- yangın veya rüzgar alarmı durumunda veya klima açıldığında otomatik kapatma ve engelleme
- entegre buton arayüzü (yerel/KNX) düşük maliyetli havalandırma anahtarına bağlantı sağlamaktadır
Montaj videosu: GEZE Slimchain
Bireysel sistem çözümleri
GEZE, geceleri serinletme gibi doğal havalandırma sistemleri veya otomatik akıllı havalandırma kontrolü planlamasında sizi desteklemektedir.
Doğal havalandırma, sade doğal havalandırma uygulaması olarak planlanabilir, duman ve ısı tahliyesiyle kombine edilebilir veya bir üst KNX bina kontrolü sistemine entegre edilebilir. IQ box KNX, GEZE pencere motorları ve KNX bina bus sistemine sahip diğer imalatçıların uygun KNX ürünleri hakkında projeye özel danışmanlık sağlayabiliriz. Çeşitli taleplerin karşılanması gerektiğinden bu genelde oldukça karmaşık bir sorundur. Uzun yılların deneyimi ve kapsamlı sektör bilgimize dayanarak planlama ve tasarım konusunda destek sağlıyoruz.
Montaj şemalarınızı, ihale şartnamelerinizi ve ürün broşürlerinizi hazırlayabiliriz.
Tek elden çok yönlü yetkinlik
GEZE uzman eğitimi, müteahhitleri, pencere teknolojisi uygulamalarının kurulumu, denetimi ve bakımı konularında hazırlar ve gerekli tüm adımlara ilişkin bir kontrol listesi açıklaması sağlamaktadır.
Ayrıca planlara göre kurulum, montaj ve uygulama üzerine teknik danışmanlık sağlıyoruz.
GEZE, pencere motorları, kablolama şemaları gibi hesaplamalar için montaj planları, bağlantı şemaları ve WinCalc uygulamasını sunmaktadır.
Bakım aracılığıyla emniyet
Müşteri veya işletmeci, servis, bakım ve teftişi bağımsız olarak sağlamalıdır. Binadaki insanları ve mülkü riske atan tehlikeleri önlemek için gerekli tüm güvenlik tedbirlerini almak zorundadır. Düzenli bakımla, gerçek hasar riskini ve hasar durumunda yükümlülük riskini önemli ölçüde azaltır (ayrıca bkz. güvenlik yükümlülüğü, Alman Medeni Kanunu [BGB], Kısım 823).
GEZE havalandırma motorlarına, yetkin bir uzman firma, özel kullanım koşullarını dikkate alarak, en az yılda bir kez servis sağlamalıdır.
GEZE, GEZE Service veya yetkili ortaklarımız tarafından sağlanacak bakım konusunda destek sunmaktadır.