Bina güvenliği – insanları ve varlıkları korumaktadır
Bir binayı güvenli hale getirmek karmaşık bir görevdir. Gittikçe artan güvenlik talepleri ve belirli yasa ve düzenlemelere uyulmalıdır. Buna bir de sigorta şirketi gereklilikleri ve teknik olanakların karmaşıklığı eklenmektedir. Tedbirli bir güvenlik konsepti, olabildiğince az şeyin "gerçekleşmesini" sağlamaktadır.
Bina kullanımının riskleri nelerdir?
Panik miline sahip acil çıkışlar fiziksel basınçla açılır. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH
Her bina farklıdır. Onları kullanan insanlar gibi. Ve orada üretilen ve depolanan mallar gibi. Dolayısıyla risk ve tehlikeler de farklılık göstermektedir. Bir binanın güvenliğinden sorumlu olan kişiler, tüm riskleri ve koruma hedeflerini bir analiz yaparak dikkate almalıdır. Bina için güvenlik konsepti, yasal hükümleri ve sigorta gerekliliklerini hesaba katmaktadır.
Kamu binaları, anaokulları, endüstriyel binalar, ofis kompleksleri, yüksek binalar, oteller, alışveriş merkezleri, okullar, hastaneler ve bakımevleri gibi özel binalar için emniyet tedbirleri, şahıs binalarının tedbirlerinden farklıdır. Bu durum, binada kaç kişi olduğuna, hareketlerinin kısıtlı olup olmadığına ve binayı tanıyıp tanımadıklarına da bağlıdır.
Potansiyel riskler
- Yangın/patlama
- Elektriksel ve mekanik arızalar
- Tehlikeli maddeler
- Casusluk/sabotaj
- Soygun
- Soygun/vandallık
- Talan
Binalar için güvenlik konseptleri ne anlama gelmektedir?
Bir güvenlik konsepti, ihtiyaçlara, taleplere ve koruma hedeflerine uygun hale getirilmiş tüm önleyici veya hasar azaltıcı tedbirleri kapsamaktadır. Bunlar temelde koruma tedbirleri, acil çıkış yolu emniyeti, duman bacası sistemleri, erişim kontrolü ve hırsızlığa karşı korumadır. Binanın kullanımı için güvenlik konsepti, organizasyonun genel güvenlik konseptine uygun olmalı ve özellikle organizasyonel değişikliklerin sonrası gibi bina kullanımında değişiklikler olduğu zamanlarda, düzenli olarak güncellenmelidir.
Binalarda otomatik kapı ve pencere varsa bunların trafik güvenliğinden işletmeci sorumludur. Otomatik kapıların güvenliği için kullanılan Avrupa standardı EN 16005'e göre, tehlikeli bölgeleri koruma tedbirleri arasında şunlar bulunmaktadır:
- açma ve kapama sırasında ezilme, kesilme ve darbeyi engellemek için sensör kullanımı (kişi algılama sensörleri)
- ezilme ve çekilmeyi engellemek için güvenli mesafenin korunması
- kanat kuvvetlerinin sınırlanması
Alman Federal Devleti bina düzenlemelerine göre, yeterli ölçüde yangından koruma sağlamak için yapısal sistemler planlanmalı, kurulmalı ve korunmalıdır. Yapısal yangından koruma, temelde bileşen ve bina malzemelerinin kullanımını ve insanlar ve hayvanlar için yeterli acil çıkış ve kurtarma yolları planlanmasını ve inşa edilmesini içermektedir.
İnsanlar, yangın veya panik durumu gibi bir tehlike durumunda, binadan güvenli ve hızlı bir şekilde ayrılmak için acil çıkış yollarını kullanmaktadır. Bu yollar, binanın planlanması sırasında tanımlanmış olmalıdır. Kesintisiz trafiği daha az olan küçük bir binanın, kesintisiz trafiği yoğun olan büyük bir alışveriş merkezinden daha farklı talepleri olacaktır. İnsan kitlelerinin, birkaç kişiye kıyasla daha fazla alana ihtiyacı vardır ve farklı şekilde kaçmaları gerekir.
Acil çıkış ve kurtarma yollarındaki tüm kapılar, acil çıkış kapısı veya acil çıkış şeklinde tasarlanmalıdır. Buna göre işaretlenmeli ve Avrupa standartlarına uygun olarak kaçış kapısı kilit mekanizması takılmalıdır. Bu kapılar her zaman tamamen kullanılabilir durumda olmalıdır. Acil çıkış yolları açık ve görünür bir şekilde işaretlenmeli ve yön levhaları kullanılmalıdır.
Bina düzenlemeleri ve özel bina teknik özellikleri, yangın engellerinin (yangından koruma kapıları) gerekli olup olmadığını ve binalarda nerelere kurulması gerektiğini düzenlemektedir. Temel görevleri, yangın geciktirici veya yangına dayanıklı duvarlardaki açıklıkları yangın girişine karşı güvence altına almaktır. Bu yüzden her zaman kapalı olmalı veya en azından, yangın sırasında kontrollü bir şekilde kapanmalıdır.
Yangından koruma kapıları, acil çıkış yolu olarak da görev yapıyorsa her zaman açılabiliyor olmalıdır. Kapıların eş zamanlı olarak yangın engeli fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri amacıyla, kapıların açılmama durumunu ve kaçışın imkansız hale gelmesini önlemek için kapıları açıldıktan sonra elektriksiz dahi otomatik olarak kapatan ve aynı zamanda kapalı tutan özel kilitler gereklidir. Bu kilitler, kapıların hepsinin açılarak hırsızlara erişim sağlamasını da önlemelidir.
Yangın durumunda, insanların güvenli alana çıkabilmesi ve itfaiyenin yangınla mücadele edebilmesi için acil çıkış ve kurtarma yolları olabildiğince dumansız olmalıdır. Duman ve ısı tahliye sistemleri (DIT), yangın anında, ısı, duman ve zehirli yanma gazlarını binadan çıkarmakta ve acil çıkış yollarından uzak tutmaktadır. Mekanik duman bacası sistemleri, baca gazlarını fanlar aracılığıyla tahliye etmektedir. Doğal duman bacası sistemleri, dumanı, açıklıklar veya pencereler aracılığıyla doğrudan dışarı taşımak için termal kaldırma kuvveti prensibini kullanmaktadır.
Bina güvenliği, bina, oda, veri ve malların izinsiz erişime karşı korunması anlamına da gelmektedir. Bu, binalardaki bilgisayar merkezleri, temiz odalar, şirket alanları, havaalanları, bankalar gibi genelde hassas olan korunan alanlara sadece yetkili kişilerin erişimine izin verilmesi demektir. Kimin ne zaman, nereye girebileceğine ve hatta belirli zamanlara işletmeci karar vermektedir.
Acil bir durumda herkes dışarı çıkabilmeli fakat herkes içeri girememelidir. Acil çıkış yolu emniyeti sistemleri burada devreye girer: acil durumda, kontrollü erişim ile acil durum açma sistemi arasındaki dengeleyici eylemi alarmla (acil durum butonu) yönetirler.
Erişim kontrolü birçok izinsiz kişiyi dışarıda tutuyor olsa da bina güvenliği, mekanik soyguna karşı emniyetle de ilgilidir. Örneğin, pencere ve kapılar, soyguna karşı yeterli koruma sağlamalıdır. Belirli bir alanı koruma amacına bağlı olarak, kapı ve pencerelerin uygun tasarımı açısından kararlar alınabilir.
"Kapılar, pencereler, asma duvarlar, kafes elemanlar ve engeller - Soyguna karşı emniyet - Gereklilikler ve sınıflama" DIN standardı EN 1627:2011-09'a göre, bileşenler direnç sınıflarına (RC) göre sınıflanır. RC1 ile RC4 arasındaki sınıflamaya uygun kapılar, sağlamlıkları nedeniyle soyguna karşı daha yüksek koruma sunmaktadır.
Güvenlik konsepti, tedbirlerin algılanması ve izlenmesiyle tamamlanmaktadır. Bunlar, hem hasar verici olayların hem de koruyucu ve güvenlik tedbirlerini aşmaya yönelik kasıtsız veya kasıtlı girişimlerin olabildiğince erken algılanmasını sağlamaktadır. Örneğin, duman dedektörleri yangınları erkenden algılayarak ilgili alarmları tetikleyebilir. Hırsız alarm sistemleri, izinsiz giriş denemelerini gösterirken acil çıkışlardaki kapı korumaları, bir alarm sinyaliyle izinsiz kullanıma dikkat çekmektedir.
Bina güvenliğinde en önemli unsur olarak kapılar
Bina güvenliği için önemli: çok amaçlı kapı © Jürgen Pollak / GEZE GmbH
Kapılar, bina erişimi, acil çıkış ve farklı fonksiyonel alanlara sahip diğer odalara korumalı bağlantı işlevleri görmektedir. Bina güvenliği açısından önemli bir görevleri vardır. Yangından koruma, ses yalıtımı ve engelsiz erişilebilirlik açısından diğer teknik talepleri de karşılamaktadırlar.
Sonuç olarak, özellikle otomatik kapılar, akıllı motorlara sahip kompleks sistemlere dönüştürülmüştür. Çok amaçlı kapılar aşağıdaki fonksiyonları yerine getirmektedir:
- erişim kontrolü
- yangın ve duman alarmı
- acil çıkış kapısı kontrol sistemi
- Kişi ve hareket sensörleri gibi sensörlerle koruma
Kapı sistemleri bina otomasyonu veya bina idare sistemlerine entegre edilirse çalışma durumları uzaktan görüntülenebilmekte ve kontrol edilebilmektedir.
Güvenliğiniz için GEZE kapı çözümleri
GEZE otomatik kapı motorları için yüksek performanslı güvenlik çözümleri sunmaktadır. Bunlar, ilgili özel taleplere ve ayrı acil çıkış yolu konseptlerine uyarlanmaktadır; bağımsız bir çözüm olan kapı kontrol cihazından ayrı güvenlik taleplerini akıllı bir sistemde birleştiren sistem çözümlerine kadar içermektedir. Ayrı güvenlik konseptleri ideal çözümler sağlamaktadır.
GEZE acil çıkış sisteminin bir parçası: GEZE TZ 320 kapı kontrol cihazı © GEZE GmbH
GEZE acil çıkış sistemleri
GEZE acil çıkış sistemi, özellikle hastaneler, okullar ve diskotekler gibi kamu binaları için eksiksiz ve güvenilir bir sistem çözümüdür. Yangın veya panik durumunda, kişisel emniyet ve yangın korumasının yanında bina güvenliği sağlamaktadır. Burada çeşitli GEZE sistem bileşenleri birlikte çalışmaktadır: örneğin, otomatik kapı motorları, kapı hidrolikleri, motor kilitleri ve elektrikli acil çıkış kapısı otomatiklerinin yanında yangın veya tehlike uyarı sistemleri ve erişim kontrol sistemleri. TZ 320 kapı kontrol cihazı "beyin" görevi görmektedir. Acil çıkış sistemi, EltVTR (kaçış yollarındaki kapılar için elektrikli kilit sistemleri direktifi) ile uyumludur.
Panik kilitleri
Otomatik kilitlemeli panik kilitleri, acil durumda hem insanlar hem de mülk için tavizsiz güvenlik sağlamaktadır. Bir taraftan, insanların tehlikeden kaçmak için binayı birkaç saniye içinde terk edebilmesi gerekmekte, diğer taraftan ise, mülk sahipleri ve işletmeciler, hassas alanları izinsiz erişime karşı korumalıdırlar.
GEZE bu amaçla otomatik kilitlemeli panik kilitleri (IQ lock) sunmaktadır. Bu kilitler, sigortaya uygun kilitleme, hırsızlığa karşı koruma ve kontrollü erişim sağlamaktadır ve acil durumda hızlı bir şekilde açılırlar.
GEZE erişim kontrol sistemleri
Kapılarla ilgili tüm bileşenlere sahip, kompakt, web tabanlı "hepsi bir arada" sistem çözümleri olan GEZE erişim kontrol sistemleri, modern tanımlama sistemlerinin taleplerini karşılamaktadır. GEZE erişim kontrol sistemleri, tek bir kapı için kullanılabileceği gibi, ağ bağlantısı olan kapı sistemleri için de kullanılabilmektedir. GEZE erişim kontrol sistemleri, güvenlik konseptinin büyüklüğüne ve taleplerine adım adım uyarlanmaktadır.
Basit kullanım, GEZE erişim kontrol sisteminin, şahıs evleri için de uygun olmasını sağlamaktadır. Ön kapıda erişim kontrolü, zil sinyali, sabotaj denetimi veya elektrikli kapı otomatikleri, şahıs binalarını daha güvenli hale getirmekte ve mahremiyeti korumaktadır.
GEZE bina teknolojisi idare sistemi
Bina sistemiyle, GEZE'nin kapı, pencere ve güvenlik teknolojisi, bina güvenliği ve kontrolüne entegre edilebilmektedir. Merkezi kontrol ve görüntüleme sistemi, binadaki çeşitli otomasyon bileşenlerini izler ve birçok farklı ağ bağlantısı imkanıyla güvenlik sağlamaktadır: Güvenli duman ve ısı tahliyesi (DIT) sağlamaktadır, yangın bölümlerini kapatmakta, kaçış yollarını açmakta veya erişimi kontrol etmektedir.
Aşağıdakileri eş zamanlı izleme görevini üstlenmektedir:
- otomatik kapı sistemleri
- yangın ve duman geçirmez kapılardaki kapı hidrolikleri
- duman ve ısı tahliyesi (DIT) ve günlük havalandırma için pencere motorları
- acil çıkış sistemleri ve panik kilitleri
- üçüncü taraf ürünleri (ör. ışık kontrolleri)
GEZE'nin modern kapı, pencere ve güvenlik teknolojisi yeni ABUS KranHaus'da
Artırılmış soyguna karşı emniyete sahip GEZE kapı sistemleri
GEZE emniyet kapıları hırsızların hayatını zorlaştırmaktadır. Bina girişlerini daha katı emniyet talepleriyle (bileşen direnç sınıfı 2) korur. Sistemlerin şeffaf görünümü, RC2 fonksiyonelliğinden bağımsız olarak korunmaktadır.
Soyguna karşı emniyetli GEZE sürme kapı sistemine gidiniz
GEZE soyguna karşı emniyetli otomatik dairesel kapı sistemine gidiniz
Bina güvenliği planlamasında destek
GEZE yeni binaların planlamasını desteklemektedir ve bina güvenliğiyle ilgili dikkate alınması gereken yönler hakkında tavsiyeler sunmaktadır. İlgili endüstri özelliklerinin yanında bireysel istekler ve durumlar da hesaba katılmaktadır. Yapım sırasında dikkate alınması gereken teknik yönergeleri, düzenlemeleri ve standartları biliyoruz. Standartların ve düzenlemelerin düzenli olarak değişmesi, "uzman olmayanların" her şeyi takip etmesini zorlaştırmaktadır.
GEZE, örneğin bir bina için erişilebilirlik ve yangından koruma planlaması gerektiğinde, uzman planı için de destek sağlayabilmektedir.
Bina güvenliğinin uygulanması için çok yönlü hizmet
GEZE, danışmanlık vermenin yanında, müşteri için çözümleri de kurmaktadır. Müşteri, aynı ortaktan sürekli planlama, dönüşüm ve hizmet desteği almaktadır.
GEZE hizmet araçları, bina teknisyenlerinin ayarları daha hızlı ve kolay yapılandırabilmesi için otomatik kapı sistemlerini kullanmasına ve yapılandırmasına yardımcı olmaktadır.
GEZE müşteri portalına gidiniz
Pencere motorları için WinCalc 2.0 hesaplama programı, pencerelerin sistem tasarımı için yapılacak karmaşık hesaplamaları üstlenir ve geçerli tüm motor çözümlerini sağlamaktadır. Manuel ve elektromotor havalandırma pencereleri, DIT pencereleri ve NRWG'lerin yanında uygun acil elektrik kumanda merkezlerinin tasarımı için de hesaplama yapmaktadır.
Her zaman en ileri güvenlik teknolojisi
GEZE, projenin tamamlanmasından sonra dahi, sizi çeşitli servis paketleriyle desteklemektedir. Servis ve bakım anlaşmaları, uzun süreli bina güvenliği sağlamaktadır.