Konular

Pencerelerden otomatik havalandırma – doğal ve enerji verimli

Doğal pencere havalandırmasına dayalı otomatik havalandırma konseptleri, her tür binada daha fazla iç mekan hava hijyeni sağlar. Klasik klima cihazlarıyla karşılaştırıldığında, temiz hava sağlamak için daha iyi, daha fazla enerji tasarrufu sağlayan bir seçenektir. Hava değişimi, vantilatörler olmadan sıcaklık farkı ve rüzgar basıncı nedeniyle sadece pencerelerden gerçekleşir.

Pencere havalandırma sistemleri: Sağlıklı bir oda iklimi için temiz hava

Baş ağrısı, yorgunluk veya alerjik reaksiyonlar – binalardaki kötü ve bozulmuş hava pek çok insan için hoş olmayan sonuçlar doğurur. Modern veya yenilenmiş binalarda iyileştirilmiş yalıtım sayesinde binaya temiz hava neredeyse hiç girmez. Bu, iç mekan hava hijyenini büyük ölçüde bozar. Bunun sonucunda kirlilik ve küf oluşumu artar. Çoğu zaman bununla en iyi şekilde basit bir çözümle mücadele edilir: pencerelerden doğal havalandırmayla.

 Otomatik pencere açma mekanizmaları konforlu bir oda iklimi sağlar.

Otomatik pencere açma mekanizmaları konforlu bir oda iklimi sağlar. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Manuel havalandırma mı yoksa mekanik havalandırma sistemi mi?

Aşağıdakiler manuel havalandırma için geçerlidir: Kısa ve yoğun havalandırma – tam havalandırma – pencereyi uzun süre yatık tutmaktan daha iyidir. Fakat manuel havalandırmanın bilinçli yapılmasının dezavantajı vardır. Ancak birinin pencereyi ne zaman ve ne kadar süreyle açtığı oldukça rastgeledir çünkü insanların "kötü hava" için bir sensörü yoktur.

Buna karşılık makineli bir havalandırma sistemi, iç mekanlara dış havayı otomatik olarak beslemek veya "bozulmuş" havayı uzaklaştırmak için kullanılan teknik bir ekipmandır. Burada merkezi ve merkezi olmayan sistemler arasında bir ayrım yapılır. Uygulamaya bağlı olarak kontrollü hava girişi (hava besleme sistemi), kontrollü atık hava (hava çıkış sistemi) veya kombine hava besleme ve hava çıkış sistemleri vardır

  • Isı geri kazanımıyla çalışan merkezi havalandırma sistemleri, vantilatörlü ve ısı eşanjörlü bir havalandırma ünitesinden ve havanın kontrollü bir şekilde emilip boşaltıldığı ilgili hava dağıtım sisteminden oluşur.
  • Merkezi olmayan havalandırma sistemlerinde genellikle bir hava kanalı sistemi yoktur ancak doğrudan dış duvara yerleştirilmiş birden çok küçük cihazdan oluşur.

Bir havalandırma sistemi, havalandırma sistemini talebe göre belirler. Ancak bu tip kontrollü yaşam alanı havalandırma sistemi (KWL), enerji ve yer gereksinimi nedeniyle masraflıdır. Sistemler ayrıca yoğun bakım gerektirir, örneğin filtrelerin düzenli olarak temizlenmesi ve değiştirilmesi gerekir. Aksi takdirde tüm mekanlara temiz havayla dağılarak hava hijyenini önemli ölçüde bozan ve en kötü durumda sağlık sorunlarına yol açan akarlar zamanla sisteme yerleşebilir. Bu, konut binalarının yanı sıra kamu binaları, hastaneler, oteller ve okullardaki vb. havalandırma sistemleri için de geçerlidir.

Havalandırma sistemine çekici bir alternatif: Otomatik pencere havalandırması

Motorlu pencereler aracılığıyla otomatik havalandırma, yani bir pencere havalandırma sistemi, mekanik havalandırma sistemlerine çekici bir alternatiftir. Oda ve ev havalandırması için bu tip havalandırma yüksek enerji tüketimi olmadan iyi hava kalitesi sağlar. Örneğin sensörler odadaki karbondioksit içeriğini ölçer ve pencerelerin açılıp kapanmasını otomatik olarak düzenler. Hava değişimi, iç ve dış ortamdaki doğal sıcaklık farkları ve ayrıca rüzgar basıncı nedeniyle gerçekleşir. Yaz aylarında bu pencere havalandırması serin gece saatlerinde binanın iklimlendirilmesini sağlar. Bu tip havalandırma, güçle çalışan vantilatörler olmadan iyi hava kalitesini bu şekilde garanti eder.

Otomatik havalandırma

Otomatik pencere sürücüleri kullanılarak yapılan doğal havalandırma, manuel pencere havalandırmasına güvenilir bir alternatiftir. Havalandırma sistemlerine kıyasla da yüksek puan alırlar.

Otomatik pencere havalandırma sistemlerinin avantajları

  • Mekanik havalandırmaya kıyasla daha düşük yatırım ve bakım masrafları
  • Sürdürülebilirlik: Otomatik pencere açma mekanizmaları, havayı değiştirmek için doğal kaynaklar kullanıldığından, klima cihazlarından daha fazla enerji verimi sağlar.
  • Konfor: Otomasyon sayesinde tekil ve esnek kontrol mümkündür.
  • Oda hava kalitesi: Örneğin olası nem hasarı önlenir
  • İyileştirilmiş iç mekan hava hijyeni ve bakteri, mikrop ve virüsler için azaltılmış bulaşma noktaları

Ön koşul: Elektrikli motorla çalışan pencereler

Doğru pencere teknolojisiyle binalarda her zaman iyi kaliteli hava

Doğru pencere teknolojisiyle binalarda her zaman iyi kaliteli hava © Exorbitart / GEZE GmbH

BAU sunumları 360 x 240

Elektrikli motorla çalışan pencereler örneğin bir zamanlayıcı yardımıyla otomatik açma ve kapamayı mümkün kılmaktadır. Bununla birlikte, otomatik havalandırma, sensörler tarafından kontrol edildiğinde çok daha etkilidir. Bu havalandırma kumandası mekandaki hava kalitesini izler ve kontrol, gerekli pencere durumlarını sağlar. Ancak otomatik çalışma sırasında, kullanıcılar istedikleri zaman müdahale edebilir ve havalandırma anahtarını kullanarak motorları rahatlıkla ve kolayca çalıştırabilir. Bu, binanın kullanıcıları arasında yüksek bir kabul düzeyi sağlar. Otomatik pencere havalandırması belirli ayarlara dayalıdır:

Sensör kontrollü pencere açma için faktörler

  • İç ve dış ortam sıcaklığı ve bu değerler arasındaki fark
  • Rüzgar gücü ve yönü ile yağış
  • Kullanım zamanları, örneğin gündüz saatleri, hafta içi ve hafta sonu
  • İç mekan havasının kalitesi: Nem, CO2 ve VOC değerleri ve iç ortam sıcaklığı

Entegre kontrol teknolojisi sayesinde bina otomasyonu

Modern kontrol teknolojisi, her pencere için havalandırma strokunun, açma hızının ve havalandırma süresinin esnek ve serbest ayarlanmasına olanak tanır. Motorlar, farklı pencere boyutlarına ve açılım menzillerine uyarlanabilir, bu da projeye özel çözümleri mümkün kılar. Gerekirse, GEZE IQ windowdrive motorlarının entegre senkronizasyon modülü, dört adede kadar pencere motorunun ve iki kilit motorunun gerçek senkronizasyonuna imkan tanır.

Akıllı pencere havalandırma sistemlerimizle kamusal ve özel gayrimenkulde daha fazla sürdürülebilirliğin yolunu açıyoruz. Modern akıllı bina konseptlerini bu şekilde mümkün kılıyoruz.

Sven Kuntschmann, GEZE Pencere Teknolojisi Bölüm Başkanı

Havalandırma için otomatik pencere kontrolü, örneğin jaluzileri, tenteleri ve panjurları ayrıca ısıtma, iklimlendirme, ışık ve alarm cihazlarını da kontrol eden, kapsamlı bir oda iklimi kontrolü ve bina kontrolünde ağa bağlanabilir.

Havalandırma için merkezi kontrol ünitesine sahip akıllı ağ bağlantısı, pencerelerin manuel olarak kapatılması gerekmediği büyük binalarda özellikle avantajlıdır. Kumanda, fieldbus protokolleri üzerinden yapılır. Motorlar, radyo, KNX veya BACnet kurulumları aracılığıyla "akıllı" bina teknolojisini uygulayabilir, böylece "akıllı" cephelere imkan tanıyabilir.

Artan iç mekan hava hijyeni ve virüs ve benzerlerinin azaltılmış bulaşma alanları.

Federal Sağlık Bakanlığı, iç mekan hava hijyenini iyileştirmek için yeterli miktarda temiz hava beslemesi önermektedir. Araştırmacılar da kapalı mekanlarda aerosoller aracılığıyla bulaşma riskinin daha yüksek olabileceğini tahmin etmektedir. Temassız çalıştırılabilen otomatik pencere motorları, düzenli bir temiz hava beslemesi sağlar ve ayrıca kullanıcılar için konforu ve emniyeti artırır: Pencerelerin elle açılması gerekmiyorsa bakteri, mikrop ve virüsler dokunma yoluyla bulaşamaz.

Doğal havalandırma için hijyen ipuçları içeren broşürü indirin (PDF | 0,97 MB)

Bu nedenle, pencerelerden otomatik havalandırma çözümleri, özellikle hastaneler, bakım kurumları veya “iyileştirici mimari” yaklaşımına göre kullanıcıların iyileşmesine ve konforuna odaklanan diğer binalar için uygundur.

İyileştirici mimari hakkında daha fazla bilgi edinin

İYİ BİR ODA İKLİMİ İÇİN GEZE'DEN ÜRÜNLER VE ÇÖZÜMLER (PDF | 0,97 MB)

SSS: Otomatik pencere havalandırması

Özel ve yapıya özgü planlama

GEZE, uygun havalandırma konseptleriyle otomatik havalandırma sistemlerinin planlanmasını destekler. Özellikle mimarlar, göze çarpmayan, azaltılmış tasarıma güvenirler. Yeni motorların görünümü sadedir ve rengi tümüyle uyarlanabilir. Her bina cephesine uyum gösterirler.

Ayrıca mimarlar için ihale metinleri, CAD çizimleri ve bina verimliliği sınıflarını artırmaya yönelik konseptler sunuyoruz.

Pencere motorlarını planlarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrenin.

Tek elden çok yönlü beceri

GEZE, kablo planları veya onay beyanlarıyla daha hızlı ve basit proje uygulama için imalatçıları ve kurulum yapanları destekler. Konfigürasyon yazılımımız Win Calc 2.0 burada öne çıkmaktadır. GEZE'nin pencere teknolojisi için zaman kazandıran, kullanıcı dostu ve kullanışlı yapılandırıcısı, bir pencere sistemi tasarlarken karmaşık hesaplamalar yapar. DIT aynı şekilde DDIC gibi manuel ve elektromotorlu havalandırma pencerelerinin hesaplanması da mümkündür. Program tüm hesaplamaları yapar ve tüm kullanılabilir motor çözümlerini verir.

GEZE müşteri portalına git

Baştan itibaren kapsamlı hizmet

GEZE, sistemlerin kurulumu ve bakımı için kapsamlı hizmet sunmaktadır. Ayrıca ilgili montaj kılavuzlarımız da hazır.

Tüm istekleriniz için GEZE pencere teknolojisi