Yeni DFB Kampüsü için İhtiyaca Uygun DIT ve RWS Çözümleri

Der Deutsche Fußball-Bund e.V. (DFB) (Alman Futbol Federasyonu) yeni yuvasına kavuştu: Frankfurt am Main’daki DFB kampüsü antrenman, toplantı ve yönetim merkezi olarak hizmet veriyor. Elbette güvenlik ilk sırada yer alıyor. İhtiyaca uygun DIT ve RWS çözümlerimiz bu yüksek beklentileri ve elbette ilgili inşaat kanunu hükümlerini yerine getiriyor. 

DFB Kampüsünde Yangın Önleyici Tedbirler ve DIT

Yangın önleyici tedbirlerin amacı, yangınların çıkmasını engellemek ve yangın durumunda yayılmasını yavaşlatmak, ayrıca kişileri, binaları ve maddi varlıkları korumaktır. Yangın durumunda duman ve yangının ürettiği gazların binalardan mümkün olduğu kadar çabuk dışarı atılması için, duman ve ısı tahliye sistemleri (DIT) kullanımı yasal zorunluluktur. Bu, eyalet inşaat yönetmeliğinin yanı sıra “DIN 18232-2 Duman ve Isı Havalandırması; Bölüm 2: Doğal Duman Tahliye Sistemleri (NRA); Ölçüm, Şartlar ve Montaj” ve DIN EN 12101 “Duman ve Isı Havalandırması” ile düzenlenmiştir. 

DIT HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ

DFB Futbol Salonuna Özel Olarak Hazırlanan DIT Çözümü

Oyun sahasında gölge oyunuyla DFB futbol salonu ve tavan konstrüksiyonuna bakış.

Futbol salonundaki duman ve ısı tahliye sistemleri termal itişten yararlanıyor. © Getty Images

DFB futbol salonundaki duman ve ısı tahliye sistemleri, hızlı bir duman tahliyesi ve hedefe yönelik bir ısı tahliyesi sağlamak için üst cephe alanındaki açıklıklar yoluyla termal itişten yararlanıyor. Çok büyük mekan hacmi nedeniyle burada yüksek bir hava giriş menfezi gerekiyordu. 18 metre yükseklikte bulunduğu için DFB futbol salonunun 22 DIT temiz hava girişi özel bir zorluk oluşturuyordu. Bunun yanında yaklaşık 5m² büyüklükteki DIT hava giriş elemanlarının yangın durumunda, rüzgar yükü altında da hızla ve güvenle açılıp kapanması gerekiyor. Bu zorluk için ihtiyacı tam olarak karşılayan, bir DIT çözümü bulduk: E 3000 Syncro ağır yük pistonlu motorlarımız, çok yüksek bir çekiş ve basınç gücüne sahip olduğu için özellikle ağır bina cephe ve çatı penceresi yüzeylerinde kullanılmaya uygundur. Ayrıca özel olarak DFB futbol salonu için üretilen konsollar yükleri yapı gövdesine aktarıyor. Her eleman için -E 3000 Syncro tipi iki pistonlu motor DIT temiz hava girişlerinin DIN 1055-4 rüzgar yüklerine uygun olarak güvenli bir şekilde açılıp kapanmasını sağlıyor. 

22 elemanın E 3000 Syncro motorları eleman başına 10A’lik yüksek bir elektrik tüketimi gerektiriyor. Bu gücü sağlamak için, ağ bağlantılı 4 adet acil elektrik kumanda merkezi MBZ 300 72Ah kullanıldı.

E 3000 pistonlu motorların avantajları:

  • Sağlam ve korozyon dirençli, entegre son pozisyon frenli pistonlu motor
  • Çatı alanındaki çok ağır pencerelere özellikle uygun
  • DIN EN 12101-2 uyarınca doğal etkili duman ve ısı tahliye cihazı (DDIC) olarak test edildi
  • duman ve ısı tahliye sistemlerinin yanı sıra hava tahliye sistemi ve doğal havalandırma için de ideal
  • kapsamlı konsollar sayesinde ana ya da yan kapatma kenarlarında çok yönlü montaj seçenekleri
  • Sade alüminyum gövdeler mimariye mükemmel uyum sağlar
GC 342 lazer tarayıcıya sahip Powerturn, giriş alanında güvenlik ve rahatlık sağlar.

GC 342 lazer tarayıcıya sahip Powerturn, giriş alanında güvenlik ve rahatlık sağlar. © Getty Images

DFB kampüsünün bu bina cephesinden, Türkiye’den Pimeks Metallbau şirketinin Almanya’daki şubesi sorumluydu. Bu nedenle proje akışının tamamında koordinasyon için Ankara’daki merkezden teknik destek ekibiyle tekrar tekrar çevrimiçi görüşmeler gerekiyordu. GEZE muhatabımız planlamadan uygulamaya kadar her zaman yerel olarak bölgede erişilebilir olduğundan, burada uygulama güvenliğine ve inşaat süresi planına uyulmasına da belirleyici bir katkıda bulunabildik.

E 3000 PİSTONLU MOTORLAR HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ

GEZE, DFB kampüsünde yüksek düzeyde çözüm yetkinliğini kanıtladı. Bu yalnızca kapı ve güvenlik teknolojisi için değil, aynı zamanda bölgede erişilebilir bir irtibat kişisiyle planlamadan uygulamaya kadar güvenilir proje desteği için de geçerli.

Dikkat çekici projeyi genel yüklenici olarak DFB adına gerçekleştiren Frankfurt’taki Groß & Partner Grundstücksentwicklungsgesellschaft mbH’nın teknik müdürü ve yönetim kurulu üyesi Marcus Pfeifer.
Arka planda acil çıkış kapısıyla DFB merkezindeki basın toplantısı alanına bakış.

TZ 320 kapı merkezinin sıva altı montajı mekan tasarımına mükemmel uyum sağlıyor. © Getty Images

Dış Kapılardaki Acil Çıkış Ve Kaçış Yolları Sistemleri (RWS)

DFB kampüsü gibi büyük yapı komplekslerinde acil çıkış ve kurtarma yolları, acil durumda kurtarma ekiplerinin hızlı erişimini sağlamak ve güvenli bir tahliyeye izin vermek açısından önemlidir. Acil çıkış ve kaçış yolları sistemleri için TZ 320 kapı santrallerimiz DFB kampüsünün yan çıkışlarını izinsiz açılmaya karşı emniyete alıyor ve acil bir durumda kapıların acil açılışını garanti ediyor. Aynı zamanda bir giriş kontrol sistemi yoluyla kısa zamanlı geçiş izniyle kapıların yetkili kişiler tarafından kullanılması güvenceye alınıyor. 
Ayrıca RWS terminali için merkezi görüntüleme ve kontrol olanağı sağlayan, dijital bir ağ bağlantısı çözümü sağladık.

Ürünler ve çözümler

TZ 320 kapı merkezlerinin diğer avantajları:

  • Acil çıkış yollarına ait kapıların elektrikli kilitleme sistemlerine ilişkin yönetmeliklerin (EltVTR) yanı sıra Avrupa standardı EN 13637’nin (kaçış yollarındaki kapılar için elektronik kumandalı kaçış kapısı sistemleri) şartlarına da uygundur.
  • Kilitli, sürekli açık, geçici olarak açık kullanım şekillerine olanak sağlıyor
  • programlanabilir röle çıkışları
  • alarm, kilitleme ve kapı durumu için entegre LED göstergeler
  • entegre haftalık zaman saati ve kilit fonksiyonu