Hava kalitesini iyileştirmek için doğal havalandırma - Karen Sum ile röportaj

İster okullar veya anaokulları, ister ticari tesisler veya ofisler için olsun, sosyal mesafe, hijyen ve yüz maskeleri şu anda çok önemlidir. Aynı şekilde, güvenilir doğal havalandırma da her zamankinden daha önemlidir. Bu röportajda, Küresel Hesap Yönetimi Başkanı Karen Sum, minimum çaba ve az yatırımla binalarda hava girişi beslemesini ve hava kalitesini iyileştirmek için kullanabileceğimiz yöntem ve yaklaşımları özetliyor.

Havalandırma günümüzde neden bu kadar önemli bir konu?

“Binalar enerji verimliliği ile ilgili olarak son yıllarda giderek artan bir incelemeye tabi tutuldu ve buna ısıtma veya soğutma maliyetlerinin azaltılması da dahil. Modern, enerji tasarrufu sağlayan inşaat yöntemlerinin kullanımlarından dolayı, giderek daha iyi sızdırmaz hale gelen binalarda çalışıyor, yaşıyor ve öğrenim görüyoruz. Bununla birlikte, bunun en büyük dezavantajı, çok az temiz hava girmesi ve çok az kullanılmış havanın kaçabilmesidir. Dolayısıyla, etkili hava değişimini sağlamak, iç mekan hava kalitesini ve hijyenini iyileştirmek ve binaların güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak için akıllı havalandırma gerektirir. Araştırmacılar, kapalı alanların virüs taşıyan aerosoller yoluyla yüksek bir enfeksiyon riski oluşturduğundan şüpheleniyorlar. Bu şekilde bulaşan virüsler arasında hem COVID-19 hem de klasik grip virüsleri bulunur. Aerosol parçacıkları, damlacıklardan daha küçük ve daha hafif olduğundan, havada daha uzun süre kalabilir ve yere o kadar çabuk çökmezler. Bu nedenle, iç mekan havasındaki aerosol konsantrasyonunu azaltmak için verimli hava değişimine ihtiyaç duyulur."

Doğal havalandırma, iç mekan hava kalitesini önemli ölçüde iyileştirmek için etkili bir çözümdür. Buna ek olarak, kontrollü havalandırma için otomatik pencere motorlarının kullanılması, çoğu mekanik havalandırma sisteminden daha az enerji gerektirir.

Karen Sum, Head of Global Account Management GEZE GmbH
Büyük pencere bina cepheli ve otomatik pencereli okul sınıfı.

Doğal havalandırma, iç mekan hava kalitesini gözle görülür şekilde iyileştirir.

Verimli hava değişimini nasıl sağlayabiliriz?

“İnsanlar genellikle mekanik havalandırma sistemlerine yöneliyor, ancak bunlar Koronavirüs pandemisinin mevcut sorunlarını çözmüyor. Çoğu durumda, havalandırma sistemlerindeki hava filtreleri, iç mekan havasındaki aerosolleri - ve dolayısıyla virüsleri - filtrelemek için yeterince iyi değildir. Etkili hava değişimi olmadan, hava sadece devridaim edilir; en kötü senaryoda, bu tür sistemler aslında iç mekan hava kalitesini kötüleştirebilir ve böylece insanların Koronavirüse yakalanma riskini artırabilir. Üstelik kişisel algılar da söz konusu: çoğumuz pencereleri açamadığımız bir odada kısa süre sonra kendimizi rahatsız hissetmeye başlarız. Bunun alternatifi, otomatik pencereler aracılığıyla kontrollü, doğal havalandırmadır. Bu, dışarıdan temiz hava girmesini sağlar ve bayat havanın odanın içinde dolanmasını önler."

Doğal havalandırma hakkında daha fazla bilgi edinin

Pencereyi açmak kulağa çok basit geliyor. Pencere havalandırması için hangi faktörler önemlidir?

“İnsanlar, zaman baskısına maruz kaldıkları ve işlerine konsantre olmaları gereken ofisler, okullar ve üniversiteler gibi yoğun alanlarda, çoğu zaman pencereyi açmayı unutuyorlar. Sorun, çok geç iç mekan kalitesinde bir bozulma fark etme eğiliminde olduğumuz gerçeğiyle daha da kötüleşiyor. Artan enfeksiyon riskine ek olarak, kötü hava kalitesi konsantre olma ve performans gösterme yeteneğimizi de etkileyebilir ve hatta baş ağrısı ve baş dönmesine neden olabilir. Kimsenin aktif olarak pencereye gitmesine gerek kalmadan pencereleri otomatik olarak açan sistemler etkili çözümlerdir. Bu çözümler verimli hava değişimini kolaylaştırarak hava kalitesini gözle görülür şekilde iyileştiriyor ve enfeksiyon riskini azaltıyor."

Bir spor salonunda otomatik GEZE pencere motorlarına sahip pencereler.

Akıllı pencere motorları, havalandırma için uygun ve etkili bir çözümdür. © Exorbitart / GEZE GmbH

Otomatik pencereler verimli havalandırma sağlıyor mu?

"Doğal havalandırma, iç mekan hava kalitesini önemli ölçüde iyileştirmek için etkili bir çözümdür. Buna ek olarak, kontrollü havalandırma için otomatik pencere motorlarının kullanılması, çoğu mekanik havalandırma sisteminden daha az enerji gerektirir. Otomatik pencere motorları uygun maliyetli bir iyileştirme çözümü olduklarından, bina işletmecileri de nispeten düşük yatırım maliyetlerinden yararlanıyor."

Otomatik pencereler doğal havalandırma sağlamak için neden daha sık kullanılmıyor?

"Emniyet, genellikle açılan pencerelerin kurulumuna karşı önemli bir argüman olarak kullanılır – zemin katta hırsızlıklara karşı koruma ve üst katlardaki emniyet endişeleri nedeniyle. Daha küçük, menteşeli kanatlı pencereler değerlendirilebilir - emniyet veya güvenlikten ödün vermeyen güvenli ve etkili bir konsept. Yoğun zamanlarda gürültü rahatsızlıklarını önlemek için pencerelerin kolaylıkla açılıp kapanmasını sağlar. Pencerelerin belirli zamanlarda açılıp kapanması için bir zamanlayıcı programlayabilirsiniz."

Sezgisel ekran ve önceden programlanmış senaryolar sayesinde rahat kullanım.

Sistem, sezgisel ekran veya önceden programlanmış senaryolar kullanılarak çalıştırılmaya uygundur. © Gira, Giersiepen GmbH & Co. KG

Havalandırma için neden bir zamanlayıcı kullanılıyor?

"Genellikle hava kalitesinden çok sıcaklık, akustik ve görsel uyaranlardan etkilenme eğilimindeyiz. Hava kalitesini kokuya ve "bana göre biraz fazla sıcak oldu" gibi genel duygulara göre değerlendirme olasılığımız daha yüksektir. Bir odada ne kadar uzun süre geçirirsek, hava kalitesinin kötüleştiğini o kadar az fark ederiz - bu yüzden bunu genellikle çok geç fark ederiz. Daha da rahatsız edici olan, odanın içinde dolaşan kullanılmış havayı soluma eğiliminde olmamız."

Hava kalitesine duyarlı olmamamıza yönelik bir çözüm var mı?

"Evet - örnekler arasında hava kalitesindeki değişiklikleri tanımlayan zamanlayıcılar ve kolayca monte edilebilen sensörler var. GEZE Slimchain gibi akıllı pencere motorları, sensörlerle bağlanabilir ve KNX veya BACnet arayüz modülleri kullanılarak bina yönetim sistemlerine entegre edilebilir. Bina otomasyonu kullanışlı, etkili ve duruma uygun hava sirkülasyonu sağlar."

Akıllı bina kontrolü - enerji tasarruflu bina cepheleri: akıllı ve güvenli havalandırma

GIRA KNX hava istasyonu ile akıllı ve güvenli havalandırma. © Gira, Giersiepen GmbH & Co. KG

Bina otomasyon sistemlerini kullanarak iç mekan hava kalitesini iyileştirmenin başka yolları var mı?

"Akıllı sensörler, yağmur sensörleri ve diğer hava durumu istasyonları gibi diğer cihazlarla da birleştirilebilir. Otomatik çatı pencereleri ayrıca oda iklimlendirme kontrol sistemlerine entegre edilebilir, böylece gündüz soğutmaya ve özellikle gece soğutmaya harika bir katkı sağlarlar. Uygun emniyet ve hava durumu sensörleri tarafından talimat verildiği şekilde gece havalandırılan binalar, her saat hoş bir iklim sağlar ve böylece dünyanın her yerindeki hava koşullarında esnek çalışma saatleri ve molaların gereksinimlerini karşılarlar.

Oda iklimlendirme kontrolü hakkında daha fazla bilgi edinin

Perlan 140 Duosync makaralı sürgü aksesuarı, iki kanatlı sürme kapıları senkronize bir şekilde açar ve kapatır.

Perlan 140 Duosync makaralı sürgü aksesuarı, iki kanatlı sürme kapıları senkronize bir şekilde açar ve kapatır. © GEZE GmbH

Hava kalitesinin yanı sıra, mevcut Koronavirüs krizi sırasında bina işletmecilerinin akılda tutmaları gereken başka faktörler var mı?

"Evet, Koronavirüs salgını nedeniyle birçok yeni işçi sağlığı ve iş güvenliği önleminin alınması gerekiyor. Örneğin, sosyal mesafe, ofis düzenlerini önemli ölçüde değiştirdi. Açık, havadar bina tasarımları ve açık plan ofisler artık gündeme geliyor; insanlar genellikle küçük toplantı odalarından kaçınıyorlar. Ofis alanının akıllıca bölünmesi, her bölümün açılabilen pencerelere sahip olması koşuluyla, farklı bölümleri ve içlerindeki havayı izole etmenin etkili bir yolu olabilir. Hareketli bölme duvarları ve ayrı alanlar oluşturmanın diğer estetik yolları, havalandırmalı odaları bölmenin başka yollarını sunarken mahremiyeti de artırabilir. Bunun mevcut durumun ötesinde faydaları da var, çünkü akustik ve görsel avantajlar refahı artırıyor ve binaları daha yaşanabilir hale getiriyor."