2024 Avrupa Şampiyonası - Büyük etkinliklerde güvenlik

Stadyumlar çok fonksiyonlu binalardır: taraftarlar, takımlar ve destek ekipleri, medya - hepsinin kendi mekanlarına ve girişlerine ihtiyacı vardır. Bir performansın veya konserin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için arka planda birçok kişi ve çok sayıda teknik altyapı çalışmaktadır. Büyük etkinlikler için kullanılan diğer mekanlar gibi stadyumlar da bina otomasyonuna yüksek talepler getirmektedir.

Sayın Benecke, 2024 Avrupa Erkekler Futbol Şampiyonası'na çok az kaldı. Şimdiden sabırsızlanmaya başladınız mı?

Her halükarda! Çok eğlenceli olacağından ve Alman takımının en azından yarı finale çıkacağından eminim. Hepimize mutlu ve sorunsuz bir futbol bayramı diliyorum.

Bina otomasyonu ve güvenliği konusunda bir uzman olarak, Avrupa Şampiyonası gibi büyük etkinliklerde sadece futbolun tadını mı çıkarıyorsunuz yoksa bu etkinlikleri düzenleyen işletmecileri de düşünüyor musunuz?

Aslında otomatik kapılar, yangından korunma, engelsiz erişilebilirlik veya genel olarak bina otomasyonu alanında hangi sağlayıcıların kurulu olduğunu görmek için her halka açık yere özel bir göz atıyorum. Ama bunun kendimi güvensiz hissetmemle hiçbir ilgisi yok. Aksine: Tam da bu konuyla profesyonel olarak ilgilendiğim için Almanya'da engelsiz erişilebilirlik, bina güvenliği ve yangından koruma açısından standartların ne kadar yüksek olduğunu ve bunların ne kadar ciddiye alındığını biliyorum. Sadece GEZE çözümlerinin oyunda olup olmadığını ve elbette rakiplerin gereksinimleri nasıl uyguladığını merak ediyorum.

Bir stadyumda hangi güvenlik konuları (yangından koruma, acil çıkış yolları, engelsiz erişilebilirlik) en büyük rolü oynar?

RWA K 600 ile Tissot Arena Biel acil çıkışı

Bina güvenliği ve engelsiz erişilebilirlik stadyumlarda özellikle önemli bir rol oynamaktadır. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Burada güvenliğin iki farklı yönünün ayırt edilmesi gerekmektedir: Bir yandan, İngilizce'de safety olarak adlandırılan ve kişisel koruma ile ilgili olarak bina güvenliği şeklinde oldukça iyi bir şekilde tercüme edilebilen konu. Öte yandan söz konusu olan güvenliktir. Bununla kalabalık yönetimi erişim kontrolleri, alarm sistemleri, videolu izleme ve güvenlik görevlileri ile ilgili olan güvenlik türü ifade edilmektedir. Başka bir deyişle, izinsiz ve hatta şiddet içeren eylemlerin önlenmesi gereken her şey.

GEZE'de ağırlıklı olarak bina güvenliği alanında faaliyet gösteriyoruz: son derece özelleştirilmiş gereksinimler için de kurabileceğimiz otomatik kapı ve pencere çözümlerinden engelsiz erişilebilirlik ve yangından koruma sağlamaya yönelik çözümlere ve bina kontrol sistemlerine entegrasyon için Connectivity çözümlerine kadar. 

Bir stadyum veya etkinlik salonu "boş" olduğunda, bina koruması esas olarak tekniktir. Bir etkinlikte binada ne kadar çok insan varsa görevliler, güvenlik personeli vb. tarafından sağlanan organizasyonel korumanın derecesi de o kadar yüksek olur. Kural olarak, kimin hangi yetkilere ve izinlere sahip olduğunu, örneğin VIP veya basın alanında kimin kalacağını kontrol edenler de tam olarak bu kişilerdir. Elbette teknoloji kullanımı da burada bir rol oynamaktadır, ancak öncelikle güvenliği sağlayan kişileri desteklemeye hizmet etmektedir.

Connectivity Experte Markus Benecke

Bağlantı uzmanlarımız Christoph Keller ve Markus Benecke, bina otomasyon çözümü myGEZE Connectivity'yi sunuyor. © GEZE GmbH

Güvenliğin her iki yönü de entegre bir bina otomasyon sistemi çözümünde bir araya gelebilir. Örneğin, bir stadyumun kontrol odasındaki kişilere kapıların veya girişlerin durumu ve olası bir eylem veya müdahale ihtiyacı olup olmadığı da gösterildiğinde durum böyledir. İşte bu noktada GEZE Connectivity çözümleri, özellikle de myGEZE Control devreye girer: Sistem, GEZE kapı, pencere ve güvenlik sistemlerinin ağa bağlanmasını ve merkezi olarak bir bina yönetim sistemine entegre edilmesini sağlar. Ayrıca myGEZE Visu, tüm bağlı ürün sistemleri için bir görüntüleme ve kullanıcı arayüzü olarak myGEZE Control'ün bir uzantısı olarak kullanılabilir.

GEZE, stadyum veya etkinlik salonu işletmecilerini bina otomasyonu ile nasıl destekliyor?

GEZE, bina güvenliği alanındaki tüm otomasyon yelpazesini kapsayabilir: bireysel otomatik kapı veya pencere çözümlerinden tüm bina için eksiksiz bir entegre otomasyon konseptine kadar. Buna acil çıkış yolu ve kurtarma yolları teknolojisi ile duman ve ısı tahliye sistemleri (RWA) için konseptin yanı sıra üst düzey bina kontrol sistemine entegrasyonu da dahildir. Sadece yeni binalara odaklanmıyoruz: Mevcut binaların, özellikle de tescilli binaların modernizasyonu ve güçlendirilmesi konusunda büyük bir deneyime sahibiz.

Hizmetimiz henüz planlama ve projelendirme aşamasındayken başlar: bina güvenliği konseptinin sadece kağıt üzerinde değil, pratikte de işe yaramasını sağlamak için en başından itibaren büyük bir deneyimle katkıda bulunabiliriz. GEZE ayrıca konulara özgü odaklıdır. Bu, bina yaşam döngüsünün her aşaması için ve otomasyon çözümlerinden sorumlu olan bireysel çalışma alanları ve iş kolları için uzmanlarımız olduğu anlamına gelir. Mimarları ve mühendislik firmalarını en az metal işçileri, elektrikçiler ve sistem entegratörleri kadar yetkin bir şekilde destekleyebiliriz. Ve bunu tüm Avrupa'da yaparız.

Röportaj için çok teşekkür ederim. Almanya'da başarılı ve güvenli bir 2024 Avrupa Şampiyonası dileriz!