Yüksek barok yüksek teknoloji ile buluşuyor: Dresden Frauenkirche'deki duman ve ısı tahliyesi çözümleri
Dresden Frauenkirche, orijinal planlara sadık kalınarak yeniden inşa edildi ve 2005 yılında, on yılı aşkın bir inşaat sürecinin ardından, yeniden açıldı. GEZE hem tarihi yapıya hem de modern yapı standartlarına uygun özelleştirilmiş bir duman ve ısı tahliye sistemi yerleştirdi.
Modern pencere teknolojili güvenlik konsepti
Etkileyici mimari, artık profesyonel güvenlik konseptiyle.
1945 yılının Şubat ayında yıkıcı bir bombardımanda yıkıldığından beri Dresden Frauenkirche harabeleri savaş karşıtı bir anıt olarak korundu. Kilisenin yeniden inşası 1994 yılında IPRO Dresden planlama ve mühendislik liderliğinde başladı ve 30 Ekim 2005 yılında kutsama töreniyle tamamlandı.
GEZE tarafından özel hazırlanan duman ve ısı tahliye sistemi, yeniden inşa edilen Frauenkirche'de yangın önleyici bir tedbir elemanı olup kişisel ve bina korumasına yönelik en yüksek talepleri karşılamaktadır.
Acil çıkış yolu emniyeti için özel duman ve ısı tahliyesi çözümü
Görünmeyecek şekilde entegre edilmiş duman ve ısı tahliye sistemine sahip etkileyici barok pencereler.
Yeni bina, meşhur kubbesinin yanı sıra çok yüksek ve erişilmesi güç alanlardaki pencereleriyle binanın orijinal yapısına da sadıktır. Bu özellikler, modern bir duman ve ısı tahliye sistemi yerleştirilirken en büyük teknik güçlükleri oluşturmuştur. Sistem, bir yangın sırasında dumanı, yanma sonucu oluşan gazları ve ısıyı kontrollü bir şekilde dağıtabilmeli ve insanların kiliseden düzenli bir şekilde çıkabilmelerine ve kurtarma çalışmalarının kesintisiz ilerleyebilmesine olanak tanımalıdır.
Özel pencere motorlarına sahip tarihi pencereler
Frauenkirche'deki, yarı dairesel kemerli bir pencereye yerleştirilen GEZE E206-DIT elektrikli düz motor.
Modern duman ve ısı tahliye sistemleri genellikle en az üç bileşenden oluşur:
- bir açma sistemi, bu örnekte Frauenkirche'nin pencereleri
- bir acil güç beslemesi kontrol ünitesi
- bir yangın düğmesi
Kiliseyi, orijinal tasarıma mümkün olduğunca yakın inşa edebilmek için özel teknik ayarlamalar yapılması gerekti. Tipik olarak duman ve ısı tahliye sistemleri 24 V çalışma gerilimiyle çalışır. Ancak yüksek pencerelerdeki duman ve ısı tahliye sistemi motoruna gerilim yalnızca uzun bir besleme hattı üzerinden verilebiliyordu. Estetik nedenlerle küçük hat boyutları kullanılması ve iç duvarlarda yalnızca minimum girinti olması gerekiyordu. Bu da özelleştirilmiş bir çözüm demekti. Planlama şirketi, Almanya Teknik Denetim Derneği (TÜV) ile birlikte hareket ederek 230 V güçle çalışan, etkinliği kanıtlanmış bir GEZE duman ve ısı tahliye sistemini tercih etti. Kilisenin üst kısmındaki pencerelerin her biri, alt asma ve üst asma kanatların ağırlığı nedeniyle iki adet GEZE E206 pencere motoruyla donatıldı. Pencere teknolojisi, binaya gizli bir şekilde entegre olacak bir tasarıma sahip özel bir yapıyla sağlandı.
Elektrik kesintisi sırasında bile güvenilir duman tahliyesi
Tüm duman ve ısı tahliye sistemlerinin karşılaması gereken kilit güvenlik özelliklerinden biri de elektrik şebekesinden bağımsız çalışabilmeleridir. 24 V sistemler bunu, duman ve ısı tahliye sisteminin acil güç beslemesi kontrol ünitesine entegre edilen şarjlı pillerle sağlamaktadır. Frauenkirche'deki duman ve ısı tahliye sistemi 230 V'lik bir türev kullandığından GEZE E260 N 2/1 acil güç beslemesi kontrol ünitesi özel bir sürümle yerleştirildi. Duman ve ısı tahliye sisteminin tamamı, her durumda elektrik şebekesinden bağımsız çalışabilmesi için tesisteki yedek güç ünitesine bağlandı. Genel olarak, Dresden'deki Frauenkirche, son derece modern GEZE duman ve ısı tahliye sistemlerinin özel gereksinimleri olan tarihi binalara nasıl entegre edilebileceğine dair başarılı bir örnek daha oluşturmuştur.
Dresden Frauenkirche'deki GEZE ürünleri
- Duman ve ısı tahliye sistemleri (DIT)
- GEZE E206 pencere motorları
- GEZE E260 N 2/1 acil güç beslemesi kontrol ünitesi