BIM, bina planlamayı önce dijital olarak ve ardından gerçek hayatta optimize etmektedir
BIM, Yapı Bilgi Modellemesi anlamına gelir ve yapıların entegre bir şekilde planlanması, optimize edilmesi, oluşturulması ve yönetilmesi için kullanılan modern dijital çalışma yöntemidir. BIM modelleri, BIM projelerinden, yani gerçek yapı projelerinin dijital eş değerinden oluşurlar. GEZE, daha az çaba gerektiren daha fazla planlama güvenliği sağlamak üzere, ayarlanabilir BIM kapı objelerini ücretsiz olarak kullanıma sunmaktadır.
BIM yapı projelerini daha ucuz ve verimli hale getirmektedir
Karmaşık yapı projeleri BIM ile daha ucuz ve verimlidir.
Maliyet patlamalarınız ve teslim tarihi sorunlarınız mı var? Yeni Berlin Havaalanı veya Hamburg Elbphilharmonie konser salonu gibi büyük projelerde kaçınılmaz görünen bu durumu engellemek imkansızdır. Daha küçük binalarda dahi bu sorun mevcuttur. Ancak, özellikle özel sektör müşterilerinin yeni planlama süreçleri ve araçlarını tercih ederek gelecekte daha iyi şeyler yapılabileceğine dair umudu var: Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) planlama yöntemi, yapı projelerinin planlamasını ve kontrolünü geliştirmek için tasarlanmıştır.
Klasik yapı planlamada, planlar birçok aşamada hazırlanır, yetkililere gönderilir ve ardından bir kez daha düzeltilir. Maliyet hesaplamaları oluşturmak ve şantiyede ayrı iş kolu süreçlerini koordine etmek de önemli görevlerdir. Ancak, yapı projelerinin gittikçe daha karmaşık hale gelmesiyle bu süreçler genelde sorunsuz bir şekilde ilerlememektedir. Çünkü sürekli hesaba katılması gereken çok sayıda birbirine bağlı bağlantılar ve değişen ilişkiler mevcuttur.
BIM ile entegre planlama
BIM veya yapı veri modellemesi, katılımcı olan herkesi tek bir platformda buluşturur ve koordinasyon adımı sayısını azaltmaktadır. BIM, dev bir veri tabanı olarak görülebilecek yeni bir entegre ve dijital bina projesi sistemini temsil etmektedir. Bu kapsamda, binaya özel tüm nesneler (örneğin, duvarcılık, kapılar, pencereler ve bina teknolojisi), tüm katılımcıların üzerinde çalıştığı eşsiz bir 3D modelde dijital olarak kaydedilir, bir araya getirilir ve birbirine bağlanmaktadır.
Veri tabanı, malzemeler ve ömürleri, ses geçirgenliği, yangından koruma ve en önemlisi maliyetler hakkında da ilgili tüm bilgileri içermektedir.
Böylece binalar, BIM yardımıyla tasarlanabilir, modellenebilir, optimize edilebilir ve simüle edilebilmektedir. Amaç, yapı projelerini daha ucuz, basit ve daha az gecikmeyle uygulamaktır. Modeller sadece yapı amacıyla da kullanılmaz: bir sonraki operasyonu daha güvenli, rahat ve verimli hale getirirler.
BIM uzmanımız Günther Weizenhöfer'in "BIM ile bina planlama" üzerine röportajı
Yüksek planlama kalitesi
BIM'nin temel avantajı, mimarlar ve planlayıcılar, ana müteahhitler ve ustalar/operatörler dahil tüm katılımcıların, yapı projesini, planlama aşamasında bir model biçiminde sanal olarak kontrol edebilmesidir. Hatalar ve tutarsızlıklar model aşamasında belirlenerek hızlı bir şekilde değiştirilebilir; bu da, planlamanın kalitesinin ve daha da önemlisi güvenliğinin büyük ölçüde artması anlamına gelmektedir. Yapı şirketleri, ayrıca, malzeme ve yüklenicileri, BIM'de depolanan bilgilere ve tekliflere dayanarak erken bir aşamada seçebilmektedir.
BIM kullanımı Avrupa'daki özel sektör yapı projelerinde büyük yol katetmiştir
Birleşik Krallık, Hollanda, Danimarka, Finlandiya ve Norveç de kamu tarafından finanse edilen yapı projeleri için BIM kullanımını tavsiye etmektedir. Almanya'da Ulaşım ve Dijital Altyapı Bakanlığı (BMVI), 2020 itibarıyla tüm yeni planlama projeleri için BIM'yi kullanmayı istemektedir.
BIM ile sanal yapının avantajları
- Tüm paydaşlar arasında daha iyi bilgi alışverişi
- Artırılmış üretkenlik
- Daha erken hata algılama ve düzeltme
- Daha iyi planlama ve maliyet güvenliği
BIM projeleri planlama güvenliğini artırır ve hata oranlarını azaltmaktadır
Dijital bina modelleri, BIM yönteminin çekirdek unsurudur. Ayrı BIM projelerinden, yani gerçek yapı projelerinin dijital eş değerinden oluşurlar. Örneğin, boyutlar, ağırlıklar, teknik ürün bilgileri ve mevcut değişkenler, sipariş tarihleri, fiyatlar, teslimat zamanları, kurulum veya bakım bilgileri gibi imalatçı verileri arasında ürün kıyaslaması sağlayan yapılandırılmış verilere dayanırlar.
BIM projelerinin, BIM bina modellerine dahil edilmesi, planlama aşamasındaki ihale daveti, maliyet tahmini, hesaplama ve simülasyonu basitleştirir. Bu, uygulama aşamasında, siparişi, teslimatı, uygulamanın kendisini ve montajı desteklemektedir. Dahası, işletim aşamasında bina işletimini basit hale getirmektedir.
BIM projeleri, iş süreçlerini rasyonelleştirmekte, hata kaynaklarını en aza indirebilmekte ve yapımda artmış dijitalleşme sağlayabilmektedir.
Günther Weizenhöfer, GEZE Mimar ve Planlama Seminerleri Ekip LideriBIM kapı objelerini kullanarak yapı projelerinizi hızla ve güvenle tasarlayınız ve teslim ediniz
GEZE BIM projeleri kullanılarak bir binadaki tüm kapılar çok kolay bir şekilde planlanabilmektedir. Diğer birçok sağlayıcının aksine, GEZE her zaman bütün bir kapıyı BIM projesi olarak sunmaktadır, böylece kapı tüm bileşenleriyle birlikte dikkate alınabilmektedir. Bu çok amaçlı kapılar, tüm döner kapıları, sürme kapıları ve dairesel kapıları tasvir etmek için kullanılabilmektedir. GEZE BIM projeleri, Autodesk Revit, Graphisoft Archicad ve Nemetschek Allplan için ücretsizdir.
BIM Kapı Objeleri hakkında daha fazla bilgi edinin ve indirinizBIM Sözlüğü
Tüm proje katılımcılarının BIM ile etkin bir şekilde çalışabilmesi için ortak bir bilgi tabanı gereklidir. Yapı Bilgi Modellemesi, şeffaf ve ortak bir bilgi platformunda başarı sağlamaktadır. Burada en önemli BIM terimlerini bulabilir ve böylece başarılı bir iş birliğine başlayabilirsiniz. Sorularınız olması halinde, uzman ekibimizle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.
Big BIM
Big BIM, tüm iş kollarının entegre edilmesiyle, BIM'nin bir binanın bütün yaşam döngüsü boyunca sürekli uygulanmasını ifade etmektedir. Bu, tüm tasarım ve hesaplamaların ortak bir yazılım ortamına uygulanması anlamına gelmektedir.
BIM Collaboration Format (BCF)
BIM collaboration format, BIM sürecindeki tüm katılımcı taraflar arasında doğrudan iletişim sağlayan bir açık bilgi değişim formatıdır. Bir IFC modelinde (bkz. Industry Foundation Classes), uyuşmazlık veya diğer sorunların yeri belirlenebilmekte ve yorumlarla etiketlenebilmektedir. BCF dosyaları ortak model kontrolörleri tarafından okunabilmekte ve düzenlenebilmektedir. Bazı CAD sistemleri, BCF formatı etkin işaretleme araçları sağlamaktadır.
BIM Execution Plan (BEP)
BIM Execution Plan, BIM'nin yasal çerçevesinin bir unsurudur. İşverenin bilgi gerekliliklerinin (lütfen EIR'ye bakın) nasıl karşılandığını açıklamaktadır. BEP'nin temel içeriği, görev tayini, iş akışlarının tanımı ve süreçte kullanılacak donanım ve yazılımın özelliklerini içermektedir.
BIM projesi
BIM projeleri, belirli ürünlerin veya bina unsurlarının dijital ikizleridir. Bina unsurları, mantıksal kısıtlama ve referansların uygulanmasına olanak sağlamaktadır. Örneğin, basit bir döner kapı objesi, bir tahrik otomatiği veya kapı hidroliği ile yapılandırılabilir. BIM projeleri satıcılardan alınabilir. Alternatif olarak, uygun bir mimari CAD sisteminin genel kitaplığından kullanıcı tarafından oluşturulabilir. BIM projeleri, geometrik bilgilerden ayrı olarak geometrik ve fiziksel özellikler gibi atanmış parametreler içermektedir.
BIM seviye 2
BIM seviye 2, İngiliz Hükümetinin Birleşik Krallık'ta BIM için bir standart belirlemeye yönelik öncü girişimidir. 2016'dan bu yana, tüm kamusal yapı projeleri BIM kullanılarak planlanmaktadır. BIM'de veri yönetimi için uluslararası standart olarak PAS 1192 ve ISO 19650 gibi çeşitli standartların geliştirilmesine yol açmıştır.
BIM-Yazılım
BIM bir yazılım değil, yöntemdir. BIM çerçevesinde çeşitli farklı yazılım çözümleri ve yazılım tipleri kullanılmaktadır. Farklı yazılım şirketlerinden CAD yazılımları mevcuttur. Farklı tedarikçiler ve platformlardan BIM projeleri ve/veya eklentiler, bu CAD sistemlerine yüklenebilir. Yazılım uygulaması çeşitleri, tesis yönetimi için çözümler de içermektedir.
Closed BIM
Closed BIM'de özel yazılım sistemleri kullanılmaktadır. İş birliği yapan taraflar aynı sistemi kullanırlar. Bu, bir taraftan, ilgili BIM sürecine erişimi etkili bir şekilde kısıtlar. Diğer taraftan, modelin IFC formatına dönüştürülmesinde veri kaybı olmamaktadır.
Computer Aided Facility Management (CAFM)
Computer Aided Facility Management, binaların yazılım çözümleriyle işletimini ve bakımını desteklemektedir. CAFM, genel olarak, bir veri tabanı ve kullanıcı arayüzünden oluşmaktadır. Örneğin, kullanıcılar onarım taleplerini doğrudan CAFM sistemine kaydedebilir. Örneğin, yangından koruma kapısı durumunda, düzenli ve gerekli bakım da sistem aracılığıyla uygulanabilir.
Construction Operations Building Information Exchange (COBie)
COBie, BIM modelinin ilgili, geometrik olmayan bilgilerinin tesis yönetimi yazılımına aktarılması için bir standarttır.
Industry Foundation Classes
Industry foundation classes (IFC), 1990'larda BIM için veri alışverişi formatı olarak oluşturulmuştur. O zamandan bu yana, farklı sürümler yayınlanmıştır. IFC'nin amacı, bir CAD sisteminden diğerine veri aktarımı sağlamak olmalıydı. Ancak, bir BIM modeli IFC formatına dönüştürüldükten sonra önemli miktarda veri kaybolmaktadır.
İş kolu modeli
İş kolu modeli, mimari model, yapısal model, teknik bina hizmetleri gibi belirli bir iş kolu modelini temsil etmektedir.
İşverenin bilgi gerekliliği (EIR)
İşverenin bilgi gerekliliğinde, işveren, yüklenicinin BIM sürecinde hangi noktada hangi bilgileri iletmesi gerektiğini belirlemektedir. EIR, BIM sürecinin ve dolayısıyla bina kullanım süresinin tüm aşamalarını kapsayabilir ve BEP (BEP) için bir temel işlevi görmektedir.
Koordinasyon Modeli
Farklı iş kolu modelleri, koordinasyon modelinde bir araya getirilmektedir. Koordinasyon modelinde, potansiyel uyuşmazlıklar uygun yazılım kullanılarak belirlenebilir. BIM koordinatörü, farklı iş kolu modellerinin ve koordinasyon modelinin kalitesinin sağlanmasında kilit rol oynamaktadır.
Level of Development (LOD)
Level of Development (veya detay seviyesi), bir BIM modelinde bulunan detay derecesi ölçütüdür. LOD 100 - 500 üzerine yönergeler ve her seviye için gerekli bilgiler, Amerikan Mimarlık Enstitüsü tarafından tanımlanmıştır. Örneğin, pencereler LOD 100'de duvardaki bir delikle temsil edilir. LOD 500'de, diğerlerinin yanında, pencere profilleri, cam, açılma fonksiyonları ve (uygulanıyorsa) otomasyon belirtilir. Pencerenin 3D geometrik temsili, ilgili tüm yapıları içermektedir.
Little BIM
Little BIM, BIM'nin örneğin, bir mühendislik ofisi gibi sınırlı bir kapsamda, yani tek bir iş kolu modeli için kullanımını ifade etmektedir. Little BIM, ayrı bir uygulama olsa da belirlenen iş paketine verimlilik artışı sağlamaktadır. Çoğu durumda, özel yazılım çözümleri kullanılmaktadır.
Open BIM
Open BIM'nin özel bir yazılımın katkısına ihtiyacı bulunmamaktadır. Genel olarak IFC (Industry Foundation Classes), genel bir veri alışveriş formatı olarak kullanılır. Farklı iş kolu modelleri, model görüntüleyiciler ve/veya model kontrolörlerinde birleştirilebilir.
Parametrik modelleme
Parametrik modellemede, bir bina unsurunun geometrisi, parametrik değerlerdeki değişikliklere dinamik olarak uyum sağlamaktadır. Farklı ölçümler, mantıksal kısıtlamalarla birbirine bağlanmaktadır. Örneğin, kasa genişliğinin belirtilmesi halinde, bir kapının camı kapı kanadına otomatik olarak yerleşmektedir.
Uyuşmazlık algılama
Uyuşmazlık algılama BIM'nin temel faydalarından biridir. Çatışan bina unsurları belirlenebilir ve ilgili çözümler, gerçekleştirmeden önce dijital modelde geliştirilebilir. Bu durum, sürdürülebilirlik ve yapı maliyetleri açısından etkili ve büyük bir gelişmedir.
Yapı Bilgi Modellemesi (BIM)
Yapı Bilgi Modellemesi, bir binanın tüm kullanım süresi boyunca yönetimi için integral bir yöntemdir. Bu, binanın planlaması, yapımı, kullanımı, yenilenmesi ve yıkımını içermektedir. Binanın dijital bir ikizini oluşturmak için katılımcı tüm taraflar, ilgili bilgileri BIM modeline yerleştirirler. Model potansiyel çatışmaları belirlemek, kullanım örneklerini simüle etmek ve tesisi yönetmek için kullanılabilir.
3D, 4D, 5D, 6D, 7D…
3D bir binanın üç boyutlu klasik geometrik modelini ifade eder. 3D tek başına BIM değildir. 4D, 5D vb. daha fazla alfanümerik bilgiler de dahil olmak üzere, 3D modelinin uzantısıdır. Fiyat bilgileri, teslim süresi veya ısı aktarımı katsayısı gibi fiziksel kısıtlamalar 3D modele eklenebilir. BIM sürecinde, bu bilgiler, örneğin keşif cetvelinin otomatik olarak hesaplanmasına veya binanın işletmesinde bakımın kontrol edilmesine olanak sağlayacaktır.
BIM ile kolay planlama
- Uzmanlarla iletişim ve etkileşim, eksiksiz GEZE BIM çözümünün bir parçasıdır.
- GEZE sadece 3D projeleri değil, BIM sürecindeki tasarımcılar için çözüm de sunmaktadır.
- Gelecekte mimarlar, kamu tarafından finanse edilen yapılar için BIM'yi gittikçe daha fazla kullanmak zorunda kalacaklardır.
BIM projeleri kurulum şirketlerini ve işçileri desteklemektedir
BIM planlamasıyla kurulum şirketleri ve mühendisler, her şeyin en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğünden ve herhangi bir sürpriz olmayacağından emin olabilirler.
- Önemli ölçüde artmış ve çapraz işlem planlama güvenliği
- Farklı işlemler arasındaki iletişimde yaşanacak hatalar engellenebilir.
GEZE'nin BIM projeleri servis sürelerini ve masrafları en aza indirir
- BIM kapı objelerinin sağlanması, BIM ile çalışan planlayıcılar ve mimarlar için bir GEZE hizmetidir.
- GEZE BIM projeleriyle planlama daha kapsamlı ve ince düşünülmüştür ve bu sayede işletmeciler için servis süreleri ve masraflar azalmaktadır.