Binalar için engelsiz erişilebilirlik, herkes için daha fazla konfor ve yaşam kalitesi
Binalar için erişilebilirlik: Planlamayla ilgili öneriler, DIN standartları ve yasalar. Bir kapıdan yardım almadan hızla geçmek veya ağır bir pencereyi sorunsuz bir şekilde açmak; bu eylemler, her zaman göründükleri kadar kolay değildir. Bu sadece tekerlekli sandalyedeki veya diğer fiziksel engelli kimseler için geçerli değildir; ayağınız alçılıyken, elleriniz yükle doluyken veya bebek arabası kullanırken, basit günlük eylemler gerçek bir zorluk haline gelebilir. Çözüm: Engelsiz planlama, bina ve yaşam.
Engelsiz erişilebilirlik ne demek?
Erişilebilirlik toplum için önemli bir konudur ve hepimizi etkiler. Alman anayasası, Engellilik Eşitlik Kanunu ve BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme uyarınca, herkes kişisel durumdan, fiziksel koşuldan veya yaştan bağımsız olarak tasarlanmış bütün yaşam alanlarına engelsiz erişim hakkına sahiptir. Erişilebilirlik, herkesin eşit, kararlı bir şekilde ve dışarıdan yardım almadan yaşamasına imkan verir.
Engelsiz "engelli dostu” kavramından fazlasını ifade etmektedir.
Bu yüzden, engelsiz tasarım pek çok avantaja sahiptir, sadece fiziksel engelliler için de değil. Sonuç olarak "engelli dostu" kavramı günümüzde ender kullanılmaktadır. Neden? Düşünün: Ellerinizde ağır alışveriş poşetleriyle kapınızın önüne gelirsiniz ve kapıyı dirseğinizle açmanız gerekir. Veya pencereyi açık tutmak için araya sağlam olmayan bir tabure koyarsınız ve bu rahatsız edici ve hatta bazen tehlikelidir. Hayatımızı karmaşık hale getiren ve değerli zamanımızı harcayan engellerle günlük hayatta sıkça karşılaşırız.
Engelsiz inşaatlar günlük yaşamı herkes için daha kolay yapar.
Bu nedenle, engelsiz inşaat ve yaşam sadece yaşamınızı "engelli dostu" yapmakla kalmaz, aynı zamanda engellerden uzak tutar. Engelsiz erişilebilirlik herkese yarar sağlar ve herkesin yaşamında pozitif bir dönüşüm meydana getirebilir. Eşiksiz girişler ve geniş kapılar sadece yaşlılara veya yürüteç kullanan veya başka kısıtı bulunan kişilere değil, bebek arabası olan ailelere veya ağır valiz taşıyan gezginlere de yardımcı olur. Engelsiz erişilebilirlik, herkes için konfor, kapsama ve daha iyi yaşam kalitesi anlamına gelir.
Engelsiz çözümler ve hijyen çözümleri:
GC 307+: Yüksek düzeyde hijyen ve engelsiz denetim. © GEZE GmbH
Pek çok engelsiz çözüm kullanıcılar için sadece konforu artırmakla kalmaz, aynı zamanda hijyen emniyetini de iyileştirir. Örneğin radar temassız yakınlık anahtarları otomatik kapıların temassız olarak açılmalarını temin eder. Bu sayede fiziksel temastan, böylece mikropların, bakterilerin ve virüslerin bulaşma olasılığından kaçınılır. Bu, özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerde, kamu binalarında, bakımevlerinde ve sağlık tesislerinde hijyeni, emniyeti ve konforu artırır.
Sağlık ve bakım alanı iyi bir örnek sunabilir: Fux Campagna yurdunda temassız yakınlık anahtarları takılmıştır. GEZE Slimdrive ile donatılan kapıların, temassız ve engelsiz olarak açılabilmelerini temin etmektedirler. Temassız yakınlık anahtarları 10 ila 50 santimetrelik bir algılama bölgesi içindeki kişileri ve nesneleri algılar ve gerektiğinde ayarlanabilirler. Bu, örneğin, yürüteç veya tekerlekli sandalye kullananların kapı otomatiğine doğrudan dokunmaksızın kapıyı konforlu biçimde açabilmelerini ifade etmektedir. Bu, hijyeni artırırken engelsiz konforu da artırır.
Engelsiz planlama, bina ve yaşam
Engelsiz erişime yönelik otomatik kapılar © Martin Jakob / GEZE GmbH
Engelsiz erişilebilirlik konusunda kamu bilinci son yıllarda artmıştır. Özellikle, kamu binaları ve konutlar için erişilebilir planlama ve yapı, önemli bir rol oynar. Hedef: Bina ve konutların yardım almadan ve sınırsız olarak herkes tarafından kullanılmasını sağlayacak şekilde planlanması ve inşa edilmesidir. Bunun önemli sebepleri vardır. Yaşlılıkta bağımsız bir hayat sürebilen veya sürmek isteyen insanların sayısı artmaktadır.
Engelsiz erişilebilirlik kapsamayı kolaylaştırır
Alman Anayasasında güvence altına alınan engelsiz erişilebilirlik engelli kişiler tarafından da gittikçe daha fazla talep edilmektedir. Bu insanlar için başkalarının sürekli desteği olmadan yaşamak sadece engellerin kaldırılmasıyla mümkündür. Ayrıca, gündemde büyük bir yeri olan ve engelli olsun ya da olmasın her bireyin her yere gidebilme hakkını ifade eden "katılım" konusu mevcuttur.
Herkesin hizmetinde tasarım engelsiz tasarımı da içermektedir.
Bina ve alanların basit kullanımını kapsayan yeni ve sürdürülebilir hayat tarzları da belirgin bir trenddir. Kolay ve yararlı imkanlarla engelsiz erişilebilirlik konfor ve tasarımla yakından ilişkilidir. Herkesin hizmetinde tasarım terimi bu bağlamda gittikçe daha fazla önem kazanmaktadır. Uluslararası tasarım konsepti, herkes tarafından eşit ölçüde erişilebilir, anlaşılabilir ve kullanılabilir yaşam alanları yaratır. Bu konsepte göre, binalara mümkün olan en büyük insan gruplarının erişimi kolay hale getirilmeli ve bu binaları dışarıdan yardım almadan kullanmaları mümkün olmalıdır. Herkesin hizmetinde tasarım belirli bir hedef kitleye yönelik değildir, bunun yerine işleri herkes için kolaylaştırmayı amaçlar. Herkesin hizmetinde tasarımda engelsiz planlama ve bina da gözetilmektedir.
Yönetmelikler ve standartlar çerçevesi
Çok sayıda yasal hüküm ve standart, mimari ortamlar ve binalar için engelsiz tasarımı öngörmektedir. Düzenlemeler ülkeye göre farklılık gösterir. Almanya'da engelsiz erişilebilirlik, Alman Anayasasında, Model Bina Yönetmeliğinde ve eyalet bina yönetmeliklerinde güvence altına alınmış olup kamu binaları için bütünleyici bir kriterdir.
Alman Anayasasının (Grundgesetz/GG) 3(3)(2). maddesinde şu belirtilmektedir: "Hiç kimse engelliliği nedeniyle mağdur edilemez." Bu, herkesin kamu yaşamına ve topluma katılma hakkına sahip olduğunu ifade etmektedir. Alman Anayasası diğer tüm yasalardan ve standartlardan önce gelir.
2006 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmeyi (BMEHS) düzenlemiştir. Sözleşme tüm üye ülkeler için Mayıs 2008'de yürürlüğe girmiştir. 9. madde engelsiz tasarımın "engellilerin bağımsız yaşamalarının ve toplumun tüm alanlarına tam katılımının sağlanması ve engellilerin diğerleriyle eşit bir şekilde fiziksel çevreye, ulaşıma, bilgi ve iletişim teknolojisi ve sistemi dahil bilgiye ve iletişime, hem kırsal hem de kentsel bölgelerde halka açık olan veya halka sunulan diğer tesislere ve hizmetlere erişiminin sağlanması için" çok önemli olduğunu belirtmektedir.
Engelliler için Eşit Fırsatlar Alman Yasası
1 Mayıs 2002'de yürürlüğe giren Engelliler için Eşit Fırsatlar Alman Yasası (BGG), engelli kişiler için dezavantajları önlemek veya ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır. Alman BGG engelsiz erişilebilirliği şöyle tanımlamaktadır:
- BGG Bölüm 4 Engelsiz Erişilebilirlik: "Yapı tesisleri ve diğer tesisler, ulaşım araçları, teknik ekipman, bilgi işlem sistemleri, sesli ve görsel bilgi kaynakları ve iletişim ekipmanı ve diğer tasarlanmış yaşam alanları, engelli kişiler tarafından belirli bir zorluk çekmeden ve dışarıdan yardıma gerek duymadan olağan şekilde erişilebilir ve kullanılabilir olduklarında engelsiz erişim sağlarlar. Engellilik durumu nedeniyle gerekli olan desteklerin bu amaçla kullanımına izin verilir."
- BGG Bölüm 8 Yapı ve ulaşım alanlarında engelsiz erişilebilirliğin sağlanması: (1) "Federal kurumlar ve kamuya açık hukuk kuruluşları ve dernekleri dahil olmak üzere, yeni sivil binalar ve büyük federal sivil restorasyon veya ek yapı projeleri, genel iyi profesyonel uygulamaya uygun olarak engelsiz olacak şekilde tasarlanmalıdır."
Model Bina Yönetmeliği (MBO)
Alman model bina yönetmeliğinde ve çoğu eyaletin bina yönetmeliğinde engelsiz inşaata yönelik taleplere yer verilmiştir. Bu talepler teknik yapı yönetmeliklerinin bir parçası olup uygulanmaları zorunludur:
- MBO Bölüm 50 Engelsiz inşaat: (1) "İkiden fazla ev bulunan binalarda bir kattaki evler erişilebilir uzaklıkta olmalıdır. Bu evlerde yaşam alanları ve yatak odaları, bir tuvalet, bir banyo ve mutfak veya küçük mutfak, tekerlekli sandalyeyle erişilebilir olmalıdır."
(2) "Halka açık olan ve genel ziyaretçi giriş çıkışı için kullanılan yapısal tesislerin kısımları, belirli hükümlere tabidir. Engelli kişiler, yaşlılar ve küçük çocuğu olanların bu alanları herhangi bir engel olmadan ve dışarıdan yardıma ihtiyaç duymadan kullanmaları mümkün olmalıdır."
Yasal yönetmeliklere ek olarak, engelsiz inşaat planlama ve tasarımı için DIN standartlarına da uyulmalıdır. Almanya'da engelsiz inşaat DIN 18040-1 ve DIN 18040-2 standartlarıyla tanımlanmıştır. Bu standartlara göre, yapı tesisleri engelli kişilerce normal biçimde belirli zorluklar olmadan ve dışarıdan yardıma ihtiyaç duymadan erişilebilir olduğunda engelsiz kabul edilir. Teknik düzenlemeler olan standartlar, bina denetim kurulu geçerliliği kazanmıştır.
- DIN 18040-1 Engelsiz inşaat – Planlama Temelleri – Bölüm 1 Halka açık binalar: DIN 18040-1, Ekim 2010'da yayınlanmıştır ve halka açık binalarla sınırlıdır. Standart, özellikle halk tarafından kullanılan bina bölümlerine yöneliktir.
Model Bina Yönetmeliğine uygun olarak halka açık binalar (Bölüm 50(2) MBO) şunları içerir:
- Kültür ve eğitim kurumları
- Spor ve dinlenme tesisleri
- Sağlık tesisleri
- İş hanları, idari binalar ve mahkeme binaları
- Perakende sektörü
- Ziyaretçi ve konaklama tesisleri
- Araba parkları, garajlar ve tuvaletler
İşyerleri için yürürlükte olan teknik yönetmelikler bulunmaktadır: "ASR engelsiz işyeri tasarımı" DIN 18024-2:1996-11'nin yerini almaktadır. Her Alman eyaleti daha özel yönetmelikler ve bina kanunları yürürlüğe koymakla yükümlüdür.
- DIN 18040-2 Engelsiz inşaat – Planlama Temelleri – Bölüm 2 Evler:
Standart, 2011'de yayınlanmıştır ve evler, konut birimleri içeren binalar ve bunların dış tesislerindeki engelsiz planlama, tasarım ve tesislerle ilgilidir.
Planlama açısından temel kabul edilen her iki DIN standardı da erişilebilirlik ile uyumluluğu temin eden koşullar sağlamaktadır.
Yangından koruma ile engelsiz erişilebilirliği birleştirin
Binalar sadece engelsiz erişilebilirlik için yönetmeliklerin ve standartların çerçevesiyle uyumlu olmak zorunda değildir: yangın önleyici tedbirler de yasayla öngörülmektedir. Yangından koruma önlemlerini engelsiz tasarımla birleştirmek karmaşıktır: Yangından korunma kapıları bir yangın durumunda hızla kapanmalı, güvenli yangın kesimleri oluşturmalı, her gün engelsiz kullanım sunmalıdır.
Yangından koruma için ücretsiz tanıtım belgemizi inceleyin
Yangından koruma uzmanımız Peter Rürup dijital FeuerTrutz 2020 fuar forumunda yangından koruma sağlayan engelsiz kapılar planlanırken nelerin göz önünde tutulması gerektiğine dair bir sunum yaptı:
Feuertrutz VİDEOSUNU BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZÖzel yapı sektöründe erişilebilirlik
Gittikçe daha fazla insan kendilerine ait dört duvar arasında daha fazla konfor ve yaşam kalitesi istemektedir. Bu, birçok özel yapı projesinin evrensel tasarım gibi engelsiz konseptlere gittikçe daha fazla önem verdiğini ifade etmektedir. Akıllı evlerde akıllı yaşama da giderek popülerleşmektedir. Evrensel tasarım ve akıllı ev konseptlerine ek olarak, özel yapı sektöründe aynı amaçlara sahip başka konseptler de mevcuttur. Temelde hepsinin ortak noktası şudur: günlük hayatta engelsiz erişim sağlayan insanlara ve çözümlere odaklanmak.
Engelsiz kapı ve pencere sistemleri konforu artırmaktadır.
Erişilebilirlik yaşamın her alanında çok sayıda avantaj sunar. Kazaların doğurduğu geçici sonuçlarla karşı karşıya olan, bebek arabası, valiz veya alışveriş çantası olan kişilere ve küçük çocuklu ailelere yardımcı olur. Bu yüzden, otomatik kapı ve pencere çözümleri özellikle kapıların ve pencerelerin manuel kullanımının uygun olmadığı, zor veya hatta imkansız olduğu durumlarda artan kullanıcı konforu sunar.
Engelsiz yaşamak ileriye dönük bir konudur.
Konforla ilgili optimizasyona ek olarak, bağımsız yaşamak ve barınmak da önemli bir rol oynar. İnsanların olduğu gibi kabul ettikleri şeyler yaşla beraber çok güçleşir veya imkansız hale gelir. Almanya gelecek birkaç yıl içinde nüfusunun yaş yapısında önemli bir değişime tanık olacaktır. 65 yaş ve üstü nüfusun oranı gittikçe artmaktadır. 2060'a kadar üç vatandaştan biri 65 yaşında veya daha yaşlı olacak. Almanya'daki bu değişen yaş yapısına göre, geleceğin yaşlı kuşağı engelsiz erişilebilirlik konusuyla şimdiden mücadele etmektedir. Günümüzde yaşlı insanlar, hiç olmadığı kadar aktiftir ve yaşlılık döneminde bağımsız yaşamayı ummaktadır.
GEZE ile engelsiz kapı ve pencere tasarlama
Daha fazla kullanıcı konforu için engelsiz kapı sistemleri © Martin Jakob / GEZE GmbH
Kapıları kullanmak, kapılardan geçmek ve pencereleri açıp kapatmak, engelsiz tasarımın en önemli yönlerinden bazılarıdır. Engelsiz erişilebilirlik alanında öncü olan GEZE hem kamu hem özel yapı sektörlerinde kapı, pencere ve güvenlik teknolojisi için kapsamlı, yenilikçi ve bireysel çözümleriyle engelleri ortadan kaldırır.
Artan kullanıcı konforu
GEZE çözümleri, basit ve sezgisel kullanımları sayesinde artmış güvenlik ve kullanım kolaylığı sunar. Kişisel istekleri ve bireysel ihtiyaçları dikkate alır, hayatı daha basit ve konforlu hale getirirler. GEZE'nin binayla ilgili çözümleri görünümleri bakımından mekan tasarımına mükemmel bir şekilde entegre edilebilir.
Güvenli, DIN uyumlu çözümler
GEZE'nin otomatik kapı ve pencere sistemleri, en katı güvenlik standartlarını karşılar ve engelsiz inşaat için DIN standartlarının yönergelerine uyar. Tek elden eksiksiz çözümler sağlayan GEZE, projelerin planlama aşamasından satış sonrası servise kadar geçerli standartlara uygun olarak uygulanması için uzman iş ortağınızdır.
GEZE otomatik döner kapı sistemlerine gidin
GEZE otomatik sürme kapı sistemlerine gidin
Yeni Leonberg Belediye Sarayı'nda engelsiz erişilebilirlik
GEZE yeni Leonberg belediye binasında engelsiz erişilebilirlik ve bina güvenliği için tam bir konsept planlayıp oluşturdu. GEZE'nin kapı ve pencere çözümleri yeni binanın sade tasarımına kusursuz bir şekilde entegre olmuştur. Buradan daha fazla bilgi edinin!
Özel ve projeye özgü planlama
Yeni bir binada kapsamlı ve evrensel engelsiz erişilebilirlik, planlama aşamasında bile konuya tam hakim olmayı ifade etmektedir. GEZE, planlama aşamasını da içeren kapsamlı destek sunar. Engelsiz erişilebilirlik konseptleri tüm yasal yönetmelikler ve erişilebilirliğe planlama temeli olarak DIN 18040 uyarınca binanın çeşitli kullanıcı gruplarının ihtiyaçlarına göre tasarlanmaktadır.
Tek elden geniş uzmanlık
GEZE, engelsiz inşaat lanında tahrik otomatikleri, sabitleme sistemleri döner kapı hidrolikleri ve erişim kontrolü, panik kilitleri, elektrikli pencere açma sistemleri, duman ve ısı tahliye sistemleri ve doğal etkili duman ve ısı tahliye cihazları için kumanda üniteleri gibi geniş bir ürün yelpazesi sunar. Basitçe ve güvenli bir şekilde monte edilebilen tüm ürünler kamu binalarında ve özel binalarda kullanıma uygundur.
En başından itibaren kapsamlı hizmet
GEZE mevcut ve yeni binalarda engelsiz erişilebilirliği destekler. Yeni binalarda engelsiz erişilebilirliği sağlamanın aksine, mevcut binaların uyarlanması planlama ve tasarım açısından daha büyük bir zorluktur. GEZE uzmanları, bu zorlukları, uzmanlık becerileri ve uzun yıllara dayanan deneyimleriyle en iyi şekilde çözebilir. GEZE sizi profesyonel bir ortak olarak başlangıçtan itibaren destekler. Sıkı örülmüş GEZE dağıtım ağı sayesinde sizin için kısa sürede dahi yerinde olası engelsiz çözümler sunabilen danışmanlar sağlayabiliyoruz.